piątek, 15 lutego 2013

Delicje

Lubicie delicje?? Ja bardzo:) Dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić je sama. Okazało się, że wcale nie jest to trudne ani skomplikowane;) A ciasteczka wyszły delikatne i tak samo pyszne jak te ze sklepu:)


Biszkopt:
3 jajka,
75g mąki pszennej,
70g drobnego cukru do wypieków.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną dużą blaszkę o wym. 42x37cm. Piec ok. 10min w temp. 180st. Ostudzić. Wycinać biszkopciki foremką w kształcie serduszek wycinać

Dodatkowo:
galaretka truskawkowa,
200g mlecznej lub gorzkiej czekolady.
 
Galaretkę rozpuścić w 1/2l wrzątku. Wylać na blaszkę i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie foremką w kształcie serduszka wycinamy serca, ale foremka musi być mniejsza od tej, którą wycinaliśmy biszkopty. Czekoladę stopić na parze. Odrobiną czekolady posmarować biszkopt, nałożyć galaretkę, docisnąć. Odstawić na 10min. Następnie oblać czekoladą. Wstawić na ok.30min do lodówki, aby czekolada całkiem zastygła.
 


Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji: 


 

3 komentarze: