czwartek, 7 lutego 2013

Serowe oponki

Dziś Tłusty Czwartek, wszędzie pełno pączków... W takim razie nie będę gorsza i mam dla Was pyszne serowe oponki.  Przepis mam od babci, oponki są rewelacyjne;)



Składniki:
30 dag chudego twarogu,
1/2 kg mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
niepełna szkl. cukru,
250g margaryny,
2 jajka,
1 kg smalcu.
Przygotowanie
 
Twaróg zmielić. Makę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną margarynę, całość posiekać szerokim nożem. Wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać jajka i twaróg. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować, szklanką wykrawać placuszki, następnie kieliszkiem wycinać w nich małą dziurkę. Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min). Odsączyć na ręczniku papierowym. Z powyższych składników otrzymamy ok. 65 szt.
 






Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Bardzo dziekuje za ten przepis, robilysmy je z mama w dziecinstwie, mama juz zapomniala przepis, a ja bylam tylko pomoca kuchenna wiec tez nie znalam, wspominalysmy o tych oponkach, tylko przepisu nie bylo! Znowu bedziemy robic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis okazał się pomocny :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. na jaka grubosc rozwałkować ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy oponki muszą być smażone na smalcu, czy można użyć zwykłej oliwy?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na oliwie jeszcze nigdy nie smażyłam, jeśli już to na oleju i jak najbardziej może zastąpić on smalec :)

      Usuń
  4. Smaczne ja je bardzo czesto robię

    OdpowiedzUsuń