Przepis zaczerpnięty stąd :)
Składniki:
600g mąki pszennej,
4 dag świeżych drożdży,
50g masła,
300ml+3 łyżki mleka,
50g+1 łyżeczka cukru,
laska wanilii,
2 jajka,
łyżeczka soli,
żółtko do posmarowania.
Mąkę przesiać, dodać nasiona wanilii. Zrobić dołek,
wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru, wlać 3 łyżki mleka. Delikatnie
przysypać mąką, odstawić na 15min. Dodać stopione masło, cukier, sól, wbić
jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć
ściereczką i odstawić na ok. 45min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie
zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej utoczyć wałek. Ułożyć równolegle obok
siesbie, zaplatać jak warkocz. Oby dwa końce skleić i włożyć pod spód chałki.
Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Kruszonka:2 łyżki mąki pszennej,
łyżka cukru,
łyżka masła.
Do miseczki wsypać wszystkie składniki. Zagnieść
palcami. Kruszonką posypać chałkę. Piec ok. 25min w temp. 200st.
Smacznego:)
idealna na śniadanie, wystarczy posmarować kremem czekoladowym, powidłami czy dżemem:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda na taką, jaką najbardziej lubię ♥
OdpowiedzUsuńoj tak, chętnie bym się poczęstowała.. :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuńTo zapraszam:):)
OdpowiedzUsuńpiter:
OdpowiedzUsuńczy chałka z tego przepisu wychodzi taka jak ze sklepu - tzn. z miąższem, ktory można rwać na takie jakby pasma??
Tak wychodzi dokładnie taka sama;)) Polecam!
Usuń