poniedziałek, 18 lutego 2013

Cytrynka - kremowe ciasto

Wczoraj było wytrawnie dziś znowu trochę posłodzę;):) Polecam ciasto o nazwie Cytrynka:) Przepis dostałam od mamy, ciasto jest bardzo delikatne i lekkie, przełożone dwoma puszystymi kremami. Ponadto ma wspaniały cytrynowy smak... Polecam je chyba na każdą okazję:)


Biszkopt:
5 jajek,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
szkl. mąki pszennej.

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z przesianą mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę i tak ostudzić.
 
Krem budyniowy:
2 szkl. wody,
2 cytryny,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
2 jajka,
duży budyń waniliowy (50g).
 
1i1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z obu cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
Krem śmietanowy:
2 łyżki żelatyny,
1/2 l śmietany kremówki 30%,
2 łyżki cukru pudru.
 
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, następnie dolać tyle wody, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
 
Dodatkowo:
2 paczki herbatników,
cytryna,
3/4 szkl. wody.
 
Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
 
Lukier:
sok z 1 cytryny,
10 dag cukru pudru.
 
Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem na gładką masę i równo polukrować herbatniki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
 




Smacznego:)

 

10 komentarzy:

  1. Wow, ciekawe....Ta masa cytrynowa mnie nęci. Oj, nęci...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ciocia robi prawie identyczne:) Ciasto smakuje wspaniale, zawsze znika pierwsze ze stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, ciasto naprawdę pyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ma przeuroczą nazwę :) cudne jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Blaszka standardowa 25x36cm:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ups... nie doczytałam, przecież jest w przepisie :) pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń