Biszkopt:
5 jajek,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
szkl. mąki pszennej.
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Łyżką wymieszać
z przesianą mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto, równomiernie rozprowadzić. Piec
ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą
stronę i tak ostudzić.
Krem budyniowy:
2 szkl. wody,
2 cytryny,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
2 jajka,
duży budyń waniliowy (50g).
1i1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką
z obu cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze
wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na
biszkopt.
Krem śmietanowy:
2 łyżki żelatyny,
1/2 l śmietany kremówki 30%,
2 łyżki cukru
pudru.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, następnie dolać
tyle wody, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna
całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę.
Wylać na ciasto. Schłodzić.
Dodatkowo:
2 paczki herbatników,
cytryna,
3/4 szkl. wody.
Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać
w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
Lukier:
sok z 1 cytryny,
10 dag cukru pudru.
Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem na gładką masę i równo
polukrować herbatniki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)
Wow, ciekawe....Ta masa cytrynowa mnie nęci. Oj, nęci...
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi prawie identyczne:) Ciasto smakuje wspaniale, zawsze znika pierwsze ze stołu:)
OdpowiedzUsuńDzięki, ciasto naprawdę pyszne, polecam!
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńma przeuroczą nazwę :) cudne jest!
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka standardowa 25x36cm:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńups... nie doczytałam, przecież jest w przepisie :) pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto ja mam jeszcze starszy przepis tego ciasta ale jeszcze niezdążyłam dac na blog
OdpowiedzUsuń