Składniki:
30 dag chudego twarogu,
1/2 kg mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
niepełna szkl. cukru,
250g margaryny,
2 jajka,
1 kg smalcu.
Przygotowanie
Twaróg zmielić. Makę przesiać, zmieszać z proszkiem do
pieczenia, dodać pokrojoną margarynę, całość posiekać szerokim nożem. Wsypać cukier,
cukier waniliowy, dodać jajka i twaróg. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować, szklanką wykrawać
placuszki, następnie kieliszkiem wycinać w nich małą dziurkę. Wrzucać na gorący
tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor (ok. 1 min). Odsączyć na ręczniku papierowym. Z powyższych składników
otrzymamy ok. 65 szt.
Smacznego:)
obłędne ;D
OdpowiedzUsuń:):)
OdpowiedzUsuńPychota i szybkie w robocie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za ten przepis, robilysmy je z mama w dziecinstwie, mama juz zapomniala przepis, a ja bylam tylko pomoca kuchenna wiec tez nie znalam, wspominalysmy o tych oponkach, tylko przepisu nie bylo! Znowu bedziemy robic!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis okazał się pomocny :) Pozdrawiam serdecznie
Usuńna jaka grubosc rozwałkować ciasto?
OdpowiedzUsuńCzy oponki muszą być smażone na smalcu, czy można użyć zwykłej oliwy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja na oliwie jeszcze nigdy nie smażyłam, jeśli już to na oleju i jak najbardziej może zastąpić on smalec :)
UsuńSmaczne ja je bardzo czesto robię
OdpowiedzUsuń