czwartek, 31 stycznia 2013

Tortille z chilli con carne

Lubicie tortille?? A chilli con carne?? Ja uwielbiam i jedno i drugie, dlatego proponuję taki oto pyszny miks. Przyznam, że to jedno z ulubionych dań mojego męża. Co prawda nie należy do najzdrowszych, ale z pewnością zdrowsze od kupnych;):)


Ciasto:35 dag mąki kukurydzianej,
szczypta soli,
1/3 czosnku w kostce,
łyżka oliwy.

Farsz:
70 dag mieszanego mięsa mielonego,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
mała puszka przecieru pomidorowego,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
sól,
pieprz,
2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
olej.

Przygotowanie

Ciasto: 
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnkiem. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

Farsz:
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę oraz posiekaną papryczkę chilli. Dolać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać w rulon.
 

Smacznego:)


Przepis dodaje do akcji:

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz