sobota, 16 kwietnia 2016

Rafaello z mleczkiem kokosowym

Zawsze znalazłam tylko taką zwykłą wersję tego ciasta, dwie warstwy biszkoptu i krem śmietanowy. Niedawno znalazłam na innym blogu taką wersję Rafaello i musiałam go czym prędzej wypróbować. Ciasto okazało się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady. Jak dla nas rewelacja! Na kalorie nie zwracam uwagi i Wam też to radzę:)



foremka 24x24cm

Ciasto: 
  • 3 białka, 
  • 70g wiórków kokosowych, 
  • 70g cukru, 
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na blaszkę o wym. 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odkleić papier. Ciasto wyłożyć z powrotem na blaszkę.

Masa:  
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • duża puszka mleczka kokosowego, 
  • 200g białej czekolady, 
  • 60ml wrzątku, 
  • 3 czubate łyżki żelatyny.
Śmietankę podgrzać, dać połamane czekolady, wymieszać. Ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.DO śmietany dodać mleczko oraz przestudzoną, ale płynną żelatynę. Krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto. Schłodzić.

Polewa:  
  • 100g białej czekolady, 
  • 40g masła, 
  • łyżka mleka, 
  • wiórki kokosowe do posypania.
Masło z czekoladą stopić na parze. Gdy masa będzie wyglądać tak, jakby się miała zważyć dodać mleko i, stale mieszając, podgrzewać, aż polewa stanie się gładka. Ostudzić i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.





 Źródło: My sweet world

                                                                     Smacznego:))

9 komentarzy: