Zawsze znalazłam tylko taką zwykłą wersję tego ciasta, dwie warstwy biszkoptu i krem śmietanowy. Niedawno znalazłam na innym blogu taką wersję Rafaello i musiałam go czym prędzej wypróbować. Ciasto okazało się niesamowicie pyszne i jest zdecydowanie w pierwszej piątce naszych ulubionych ciast:) Lekki, kokosowy biszkopt na samych białkach pokryty jest kremem śmietanowo-czekoladowo- kokosowym. Wierzch wieńczy polewa z białej czekolady. Jak dla nas rewelacja! Na kalorie nie zwracam uwagi i Wam też to radzę:)
foremka 24x24cm
Ciasto:
- 3 białka,
- 70g wiórków kokosowych,
- 70g cukru,
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną
oraz wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na
blaszkę o wym. 24x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25-30
minut w temp. 180st. Ostudzić i odkleić papier. Ciasto wyłożyć z
powrotem na blaszkę.
Masa:
- 500ml śmietanki 30%,
- duża puszka mleczka kokosowego,
- 200g białej czekolady,
- 60ml wrzątku,
- 3 czubate łyżki żelatyny.
Śmietankę
podgrzać, dać połamane czekolady, wymieszać. Ostudzić i wstawić na całą
noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić we
wrzątku, przestudzić.DO śmietany dodać mleczko oraz przestudzoną, ale
płynną żelatynę. Krótko zmiksować. Masę wylać na ciasto. Schłodzić.
Polewa:
- 100g białej czekolady,
- 40g masła,
- łyżka mleka,
- wiórki kokosowe do posypania.
Masło
z czekoladą stopić na parze. Gdy masa będzie wyglądać tak, jakby się
miała zważyć dodać mleko i, stale mieszając, podgrzewać, aż polewa
stanie się gładka. Ostudzić i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami
kokosowymi.
Źródło: My sweet world
Smacznego:))
wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńCudowne! :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane smaki. Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńNa widok takiego ciasta rzeczywiście ciężko liczyć kalorie. I ta polewa z białej czekolady! :)
OdpowiedzUsuńdo kokosa mam ogromną słabość :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam to ciasto ale zmodyfikowałam, było pyszne.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka na takie rafaello! Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńIle to jest duża puszka mleka kokosowego? 400 g?
OdpowiedzUsuńTak, około 400g.
Usuń