piątek, 15 maja 2015

Sernik jagodowy na zimno na jogurcie

Od dłuższego czasu miałam chęć na sernik na zimno. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam:) Co prawda nie jest to typowy sernik tylko lżejsza wersja na jogurtach naturalnych. Mam jeszcze spory zapas mrożonych jagód, dlatego sernik jest jagodowy. Żeby ładniej wyglądała zrobiłam dwie warstwy, jedna zawiera całe jagody, druga zaś zmiksowane, co nadało jej bardzo ładny, fioletowy kolor. A sernik, cóż place lizać!





Spód: 
  • 200g herbatników, 
  • 4 czubate łyżki masła lub margaryny, 
  • 2 łyżki czekoladowych płatków. 
Herbatniki i płatki zmielić w blenderze na pył. Dodać stopione masło, wymieszać. Masę rozsmarować na dnie tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.

Masa serowa: 
  • 1000g jogurtu naturalnego, 
  • 25g żelatyny spożywczej, 
  • 160g cukru, 
  • 350g jagód (mogą być mrożone), 
  • szklanka śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki cukru pudru.
Jogurt wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić i dodać do masy jogurtowej. 2/3 jagód (mrożone rozmrozić!) zmiksować na papkę i dodać do połowy masy jogurtowej. Do drugiej części dodać całe jagody. Na spód herbatnikowy wylać masę z całymi jagodami, wstawić do lodówki, by masa zastygła. 
Następnie wylać masę ze zmiksowanymi jagodami. Wstawić na całą noc do lodówki. 
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować wierzch sernika.





                                                                         Smacznego:))
 

Przepis dodaję do akcji:

fabryka sernika

10 komentarzy:

  1. Piękny :)
    Cudny kolorek :)
    Aż żal go zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu spróbować taki zrobić z agarem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie serniki na zimno, piękny ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny fioletowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam wielką ochotę na taki sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ja użyłam po prostu czekoladowych płatków takich jak dzieci jedzą na śniadanie, które się zalewa mlekiem;) Obojętnie jakiej firmy i jaki kształt.

      Usuń