Spód:
- 200 g mąki pszennej,
- 125 g margaryny,
- 60g cukru,
- jajko,
- 60 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 laski wanilii,
- 175 g konfitury z czarnej porzeczki,
- 250g czarnej porzeczki.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać
jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść
gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy o wym. 24x27cm.
Ciasto posmarować dżemem, rozsypać umyte i osuszone porzeczki.
Wierzch:
- 60g mąki pszennej,
- 100g margaryny,
- 2 jajka,
- 5 łyżek cukru,
- 225 g wiórków kokosowych.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno
po jednym jajku na przemian z mąką. Na koniec dodać wiórki kokosowe.
Krótko utrzeć do połączenia składników. Ciastem posypać wierzch ciasta
tworząc kruszonkę.
Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i podawać oprószone cukrem pudrem.
Źródło: Home-made food and not only
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Widzę, że porzeczki idą na potęgę <3
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda ślicznie i smakowicie, pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńTakie połączenie musi być fantastyczne! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
To prawda, jest przepyszne! :) Cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity widok!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie :D
OdpowiedzUsuńMniam, prezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Zamiast czarnej dałam czerwoną porzeczkę . Bardzo nam smakuje. Dziękuję za przepis. Ania.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę;)) Pozdrawiam!
Usuńdzięki za inspirację, ja musiałabym zrobić, więcej ciasta kruchego, muszę mieć na dużą blachę dla mojej rodzinki
OdpowiedzUsuń