Kruche ciasto:
- 150g mąki pszennej,
- 125g masła lub margaryny,
- 100g cukru,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 40g wiórków kokosowych,
- 500 ml śmietanki 30%,
- jajko + 3 żółtka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 450g czerwonej porzeczki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st.
Beza:
- 5 białek,
- 200g cukru.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście.
Piec około 40 minut w temp.
175st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Ola in the kitchen
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńsmakowicie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńna penwo smaczne:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Aż mam ochotę na kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudowności <3
OdpowiedzUsuńSuper to ciacho.
OdpowiedzUsuńSmakołyki u Ciebie Madziu, mniam
OdpowiedzUsuńPyszne ucierane owocowe ciasto. Czego można chcieć więcej? Chyba tylko kawę... :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)) Krystyno da się załatwić:))
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń