Składniki:
- 2 żółtka,
- 350g serka mascarpone,
- 250g okrągłych biszkoptów,
- szklanka śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
- 50g startej mlecznej czekolady,
- 3 łyżki likieru amaretto.
Przygotowanie
Kawę
wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie
sztuki na dnie 6 pucharków.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z żółtkami i serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty.
Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową.
Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i
startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły.
Smacznego:)
Zanurzyłabym w nim łyżeczkę :D
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych deserów :) Pięknie się u Ciebie prezentuje!
OdpowiedzUsuńTak podany wygląda bardzo apetycznie i tak inaczej :)
OdpowiedzUsuńjeden z lepszych deserów:) pycha:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Cieszę się, że ten deser ma tyle wielbicieli:)
OdpowiedzUsuńI unas z domacnial,jest pyszny..
OdpowiedzUsuńhmmmmmmmmmmm a gdzie są te ŻÓŁTKA????????!!!!! zaczynam robić a tu nie ma opisane co z żółtkami :/
OdpowiedzUsuńoj rzeczywiście, zapomniałam o żółtkach:)) Już poprawiam przepis. A żółtka dodajemy oczywiście do mascarpone podczas ubijania:)
UsuńNa ile sztuk deserów jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń