wtorek, 5 listopada 2013

Włoski deser Tiramisu

Tiramisu to klasyczny i przede wszystkim przepyszny włoski deser. Robię go bardzo często, jednak jakoś tak wyszło, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu:) Czas to nadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów.





Składniki:
  • 2 żółtka,
  • 350g serka mascarpone,
  • 250g okrągłych biszkoptów,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy,
  • 50g startej mlecznej czekolady,
  • 3 łyżki likieru amaretto.

Przygotowanie


Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków. 
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z żółtkami i serkiem mascarpone. Nałożyć po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układać warstwami namoczone biszkopty i masę serową. 
Wierzch udekorować resztą masy serowej, pokruszonym namoczonym biszkoptem i startą czekoladą. Odstawić na około 3 godziny do lodówki, aby biszkopty zmiękły.






                                           Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Zanurzyłabym w nim łyżeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych deserów :) Pięknie się u Ciebie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak podany wygląda bardzo apetycznie i tak inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeden z lepszych deserów:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Cieszę się, że ten deser ma tyle wielbicieli:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I unas z domacnial,jest pyszny..

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmmmmmmmmmm a gdzie są te ŻÓŁTKA????????!!!!! zaczynam robić a tu nie ma opisane co z żółtkami :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj rzeczywiście, zapomniałam o żółtkach:)) Już poprawiam przepis. A żółtka dodajemy oczywiście do mascarpone podczas ubijania:)

      Usuń
  8. Na ile sztuk deserów jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń