niedziela, 8 czerwca 2014

Bułeczki tureckie

Po raz kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem było upieczenie tureckich bułeczek. W zasadzie sama nie wiem dlaczego one są tureckie... Może przez dodatek migdałów? Tak czy inaczej bułeczki wyszły naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Puszyste, maślane bułeczki, wręcz wymarzone na śniadanie;)





Zaczyn:
  •  320g mąki pszennej chlebowej, 
  • 25g świeżych drożdży, 
  • 340g letniego mleka. 

Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować.


Ciasto:
  • 215 g mąki pszennej chlebowej, 
  • jajko, 
  • 50g brązowego cukru, 
  • 20g tartych migdałów, 
  • łyżeczka soli, 
  • 50g masła, 
  • 50 g suszonej żurawiny, 
  • jajko z mlekiem do posmarowania, 
  • ziarna do posypania.
 
Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na godzinę.
Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami.
Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce.





Wspólnie ze mną bułki piekły:


                                                                 
                                                               Smacznego:))


11 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają..moje są [ były ] ciemne..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te bułeczki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrosły! ale by się zjadło taką bułeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne takie jasne, moje ciemne ale nie mniej pyszne.
    Dziekuje za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe bułeczki :) Porywam na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne pieczenie :), moje chyba wyszły za ciemne chyba dodałam zbyt ciemny słód ;). Twoje wyglądają równie cudnie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjne masz te bułeczki, takie człociutkie

    OdpowiedzUsuń