Zaczyn:
- 320g mąki pszennej chlebowej,
- 25g świeżych drożdży,
- 340g letniego mleka.
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać
przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże
zaczęły pracować.
Ciasto:
- 215 g mąki pszennej chlebowej,
- jajko,
- 50g brązowego cukru,
- 20g tartych migdałów,
- łyżeczka soli,
- 50g masła,
- 50 g suszonej żurawiny,
- jajko z mlekiem do posmarowania,
- ziarna do posypania.
Masło stopić, ostudzić i dodać jajko. Dodać
do wyrośniętego zaczynu. Wsypać przesianą mąkę, migdały, sól oraz
cukier. Na koniec dodać żurawinę. Wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto
przez około 5 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2
godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Uformować 10 bułeczek, ułożyć na blasze, przykryć i odstawić na godzinę.
Posmarować rozkłóconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Posypać dowolnymi ziarnami.
Piec około 20 minut w temp. 210st. Ostudzić na kratce.
Wspólnie ze mną bułki piekły:
Smacznego:))
Pysznie wyglądają..moje są [ były ] ciemne..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńCudne te bułeczki! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły! ale by się zjadło taką bułeczkę :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły :) mniam
OdpowiedzUsuńświetni Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńFajne takie jasne, moje ciemne ale nie mniej pyszne.
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspólny czas :-)
Wspaniałe bułeczki :) Porywam na kolację!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie :), moje chyba wyszły za ciemne chyba dodałam zbyt ciemny słód ;). Twoje wyglądają równie cudnie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne masz te bułeczki, takie człociutkie
OdpowiedzUsuń