Zaczyn:
- 55g zakwasu z mąki żytniej,
- 200g białej mąki orkiszowej,
- 200g wody,
- starte jabłko.
Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- zaczyn,
- 350g białej mąki orkiszowej,
- 300g mąki pszennej chlebowej,
- puszka pomidorów,
- 15 g soli morskiej,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki sezamu,
- do posypania: sezam, mak i siemię lniane.
Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę
pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane
mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po
godzinie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozklepać, złożyć
do środka "na cztery" i włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić
na kolejną godzinę.
Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę.
Następnie
uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do
dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z
wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami.
Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około 25-30minut w temp. 220st.
Razem ze mną piekli:
Aciri Bajkorada
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Alucha NieładMalutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Beata Stare gary
Bożenka Smakowe kubki
Dorota Ugotujmyto.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Iga japoziomka
Jola smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkości
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Ruskie raz
Mysia Pieczarkamysia.pl
Renata S forksncanvas
Tosia smakowitychleb.pl
Urszula Proste potrawy
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
Źródło: Leśny Zakątek
Smacznego:))
Uwielbiam takie malownicze pęknięcia w chlebie:) ... dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPiekny wyszedl! A skorka bardzo chrupiaca, kuszaca! Dziekuje za wspolnie spedzony czas. Pozdrawiam swiatecznie :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny chlebek :D
OdpowiedzUsuńO widzę Magdo, że mój podobny do Twojego, a już martwiłam się, że coś sknociłam :-(
OdpowiedzUsuńCudnie popękany!
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też obsypię skórkę sezamem,
bo bardzo mi się taka podoba:)
Bardzo udany chlebek!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że z nami byłaś mimi różnych ,ale' przed świętami...
Pozdrowienia!
Przepis ten sam a każdy inny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne chwile
Piękny chleb !
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
fajny Twój chlebek, pysznie sie prezentuje, do następnego.
OdpowiedzUsuńCudownie Ci pękł :) i ta śliczna skóra... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne chwile. :)
Dziękuje za wspólne pieczenie, pozdrawiam świątecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny Twój chlebek. Dziękuję za ten wspólny czas i do następnego pieczenia! pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńWidzę duże różnice w chlebkach - jedne z ogromnymi dziurami, inne jak twój, czy mój bardziej zbite. Nie zmienia to faktu, że wyszedł ci ładny chlebek. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!
OdpowiedzUsuńSuper taki chlebek, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny, piękny chlebek! Radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję, już czekam na kolejną akcję:)))
OdpowiedzUsuńale piekny wypiek ;) bardzo urodziwy chlebek!
OdpowiedzUsuńdziekuje za wspolne pieczenie :)
Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że zniknął tak szybko!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas :-)
Bardzo ładne pęknięcie. gratukuje wypieku i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńOj taki chlebek to musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszny:))
OdpowiedzUsuń