środa, 16 kwietnia 2014

Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem

Po raz drugi dołączyłam do Kwietniowej Piekarni. Tym razem do upieczenia był chlebek z mąki orkiszowej i mąki chlebowej z dodatkiem pomidorów i sezamu (co prawda miał być czarny, ale nie miałam więc dałam zwykły). Chlebek wyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:)))





Zaczyn:
  • 55g zakwasu z mąki żytniej, 
  • 200g białej mąki orkiszowej, 
  • 200g wody, 
  • starte jabłko. 

Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin.


Ciasto właściwe:
  • zaczyn, 
  • 350g białej mąki orkiszowej, 
  • 300g mąki pszennej chlebowej,
  • puszka pomidorów, 
  • 15 g soli morskiej, 
  • łyżka miodu, 
  • 2 łyżki sezamu, 
  • do posypania: sezam, mak i siemię lniane.

Do zaczynu dodać zmiksowane na papkę pomidory. Dodać miód, sezam i sól morską. Stopniowo dodawać przesiane mąki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozklepać, złożyć do środka "na cztery" i włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę.
Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami.
Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około 25-30minut w temp. 220st. 





Źródło: Leśny Zakątek

                                                                           Smacznego:))

22 komentarze:

  1. Uwielbiam takie malownicze pęknięcia w chlebie:) ... dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny wyszedl! A skorka bardzo chrupiaca, kuszaca! Dziekuje za wspolnie spedzony czas. Pozdrawiam swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O widzę Magdo, że mój podobny do Twojego, a już martwiłam się, że coś sknociłam :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie popękany!
    Następnym razem też obsypię skórkę sezamem,
    bo bardzo mi się taka podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo udany chlebek!
    Cieszę się,że z nami byłaś mimi różnych ,ale' przed świętami...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis ten sam a każdy inny:)
    Dziękuję za wspólne chwile

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny Twój chlebek, pysznie sie prezentuje, do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie Ci pękł :) i ta śliczna skóra... :)

    Dziękuję za kolejne wspólne chwile. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje za wspólne pieczenie, pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczny Twój chlebek. Dziękuję za ten wspólny czas i do następnego pieczenia! pozdrawiam, Ela

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę duże różnice w chlebkach - jedne z ogromnymi dziurami, inne jak twój, czy mój bardziej zbite. Nie zmienia to faktu, że wyszedł ci ładny chlebek. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super taki chlebek, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny, piękny chlebek! Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję, już czekam na kolejną akcję:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. ale piekny wypiek ;) bardzo urodziwy chlebek!
    dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie dziwię się, że zniknął tak szybko!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo ładne pęknięcie. gratukuje wypieku i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj taki chlebek to musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń