poniedziałek, 16 grudnia 2013

Świąteczna pieczona szynka

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół. 





Składniki: 
1,5 łyżeczki gorczycy,
5 ziaren jałowca,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
łyżeczka soli,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
ok.2 kg szynki wieprzowej bez kości.


Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć. Owoce jałowca zmiksować przy pomocy blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z resztą przypraw, wymieszać z olejem. 
Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. 
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. po tym czasie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min.




                                                   Smacznego:)
 

5 komentarzy:

  1. Jałowieć to mogłabym jeść chyba prosto z paczki, uwielbiam go, zwłaszcza w podsuszanej kiełbasie jałowcowej. Ta szyneczka... słyszę jak mnie woła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie już porwala,jutro biegne po szynkę.Nie odpuszczę.Mira

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, bardzo się cieszę, że podoba Wam się mój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też jest zawsze domowa wędlina :) rodzicie co roku wędzą dla wszystkich, oprócz tego robimy takie pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w tym roku też będzie wędzona:)

    OdpowiedzUsuń