Biszkopt:
3 jajka,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
1 budyń o smaku karmelowym,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodka kawa do nasączenia.
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do
pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na
przemian żółtka i mąkę.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym.
23x33cm.
Piec około 30minut w temp. 175st.
Ostudzić. Nasączyć
przestudzoną słodką kawą.
Masa śmietanowa:
500ml śmietanki 30%,
3 łyżki pełnego mleka w proszku,
1/2 laski wanilii,
łyżka żelatyny,
3 czubate łyżki cukru pudru.
Żelatynę
rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić.
W międzyczasie ubić na
sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona
wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować.
Masę wyłożyć na zimne, nasączone
ciasto.
Polewa:
300g cukierków krówek,
łyżka mleka w proszku,
3 łyżki śmietanki 30%,
2 łyżki masła,
200g krakersów,
posiekane orzechy włoskie.
Masło,
śmietankę i krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać
mleko w proszku.
Na cieście rozłożyć krakersy, jeden obok drugiego.
Rozsmarować polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić.
Smacznego:)
ślicznie wygląda to Twoje ciasto na tle świątecznych dekoracji:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, uczta dla podniebienia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrówka to chyba moje ulubione ciasto !
OdpowiedzUsuńKrówka uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMniam ...
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
świetne ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie Magdo ile ciast jest na Twojej świątecznej liście? :-)
OdpowiedzUsuńAniu, w tym roku tylko 4+ grzybki i ciasteczka:)
Usuńile słodyczy w jednym kawałku :) mniam!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:):)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda...dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńFajnie, że mogłam dołączyć:)
OdpowiedzUsuńCzy ten budyń budyń karmelowy ma być obojętnie jaki? Chodzi mi konkretnie o gramaturę bo każda firma ma inny.
OdpowiedzUsuńJoanna
Tak, może być obojętnie jaki. Zazwyczaj opakowanie budyniu ma około 35-40g. Pozdrawiam :)
Usuń