wtorek, 2 lipca 2013

Śmietanowiec z czereśniami

Na pewno spotkaliście się już kiedyś z ciastem o nazwie Styropian... No właśnie, może ktoś wytłumaczy mi skąd taka niesłuszna nazwa?? Upiekłam to ciasto i według mnie nie ma nic wspólnego z tą nazwą:) Ciasto jest puszyste, delikatne, odrobinę wilgotne, smakiem i konsystencją bardzo przypomina sernik. Po prostu idealne...
Możecie czereśnie zastąpić wiśniami.

Wypróbowałam przepis Doroty.





Ciasto:
5 żółtek,
3 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. cukru pudru,
250g masła lub margaryny,
laska wanilii,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona z laski wanilii oraz posiekane masło. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować kulę.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 godz do zamrażalnika.
 
 
Masa śmietanowa:
1200g śmietany 18%,
5 białek,
1 i 1/4 szk. cukru,
2 budynie śmietankowe,
szczypta soli,
400g czereśni.
 
 
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany sproszkowany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
 
 







Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
Owoce z sadu i dzialki
 


13 komentarzy:

  1. Nie spotkałam się jeszcze z tym ciastem, ale wygląda bardzo pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1200 g śmietany, ho ho ;))
    A ciasto wygląda przepysznie, trzeba będzie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne jest to ciasto - najlepiej smakuje schłodzone

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. nam w dobrym wydaniu "oszukaniec" smakuje lepiej od sernika...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale! Muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za dodanie przepisu do akcji! Uwielbiam śmietanowca!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A jaką śmietane kwaśną 18%

    OdpowiedzUsuń