Składniki:
2 kg truskawek,
2 laski wanilii,
1 kg cukru,
cytryna,
3 łyżki octu balsamicznego.
Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny.
Następnie dodać nasiona z wanilii, startą skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Wlać ocet balsamiczny i gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dżem można lekko zmiksować blenderem, przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Mniam mniam ;;;;))))) zapraszam do mnie :P ---->http://olivkova-babeczka.blogspot.com/ i konkursik
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=449210751844926&set=pb.362820600483942.-2207520000.1373048103.&type=3&theater
oryginalny smak zamknięty w słoiku !
OdpowiedzUsuńZyskuje pewnie, nie tylko na smaku, ale i zachowuje piękny czerwony kolor, prawda?
OdpowiedzUsuńNie było mnie w sieci kilka dni i uzbierało się mnóstwo zaległości. Będę nadrabiać !
Buziaki.
Dziękuję:) Tak, Aniu kolorek ma śliczny:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń