piątek, 5 lipca 2013

Dżem truskawkowy z octem balsamicznym

Ostatnio sporo słyszałam o łączeniu truskawek i octu balsamicznego. Musiałam więc spróbować tego niezwykłego połączenia. Postanowiłam na początek zrobić dżem z truskawek z octem balsamicznym. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona jego smakiem;) Ocet jest wyczuwalny, ale w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu dżem zyskuje na smaku...




Składniki:
2 kg truskawek,
2 laski wanilii,
1 kg cukru,
cytryna,
3 łyżki octu balsamicznego.
 
 
 
Przygotowanie
 
 
Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny.
Następnie dodać nasiona z wanilii, startą skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Wlać ocet balsamiczny i gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Dżem można lekko zmiksować blenderem, przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Mniam mniam ;;;;))))) zapraszam do mnie :P ---->http://olivkova-babeczka.blogspot.com/ i konkursik
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=449210751844926&set=pb.362820600483942.-2207520000.1373048103.&type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalny smak zamknięty w słoiku !

    OdpowiedzUsuń
  3. Zyskuje pewnie, nie tylko na smaku, ale i zachowuje piękny czerwony kolor, prawda?
    Nie było mnie w sieci kilka dni i uzbierało się mnóstwo zaległości. Będę nadrabiać !
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) Tak, Aniu kolorek ma śliczny:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń