wtorek, 23 lipca 2013

Bułeczki z kremem waniliowym i porzeczkami

Mój szwagier pracuje w piekarni i kiedyś przyniósł nam wyśmienite bułeczki z kremem jogurtowym. Od dwóch lat próbuję zrobić podobne i chyba w końcu znalazłam najbardziej zbliżony przepis;) Pyszne, delikatne bułeczki i obłędny krem waniliowy... Do tego odrobina kwaśnych porzeczek dla przełamania smaku i nic więcej mi już nie trzeba!




Inspiracja


Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
szklanka mleka,
jajko,
4 łyżki cukru pudru,
25g świeżych drożdży,
75g masła,
szczypta soli.
 

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia.


Krem:
150ml śmietany 12%,
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
laska wanilii,
2 łyżki cukru pudru,
jajko,
2 łyżki czerwonych porzeczek.
 
 
Śmietanę wymieszać z mąką, cukrem i nasionami z laski wanilii. Gotować 3 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę.
 
Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec ok. 8 min w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
 
 




 
 
                                      Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
 


Kwaśnie, no właśnie

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe,bułeczki uwielbiam,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pychotki :) Idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny kontrast słodkiego z kwaśnym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, właśnie to jest w nich najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie mi miło, ze zaglądasz do mnie i korzystasz :) pięknie Ci wyszły :) pozdrawiam upalnie!

    OdpowiedzUsuń