niedziela, 14 lipca 2013

Roladki mięsne

     Na niedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami...




Składniki:
500 g karkówki wieprzowej bez kości,
250 g mieszanego mięsa mielonego,
2 cebule,
300 g pieczarek,
8 plastrów żółtego sera, 2
50ml pikantnego ketchupu,
250ml żurawiny do mięs (u mnie domowa),
sól, pieprz,
majeranek,
ząbek czosnku,
jajko.


Przygotowanie


Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry - u mnie wyszło 8 plastrów. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę, 1 cebulę także posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso mielone urobić z drugą posiekaną cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki.
Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem.







                                 Smacznego:)

2 komentarze: