Składniki:
1 i 1/2 kg truskawek,
2 banany,
0,7 kg cukru żelującego,
laska wanilii.
Przygotowanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki.
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Owoce wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem. Dodać cukier żelujący oraz nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25minut.
Konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić.
Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki około 3 minut.
Smacznego:)
Przepis dodaję co akcji:
oj spróbowałabym teraz, bo na śniadanie mam pyszne placuszki i brakuje mi do nich Twojego dżemu :)
OdpowiedzUsuńCiągle zadziwiają mnie Twoje pomysły. Rozumiem jednak,że wszystkiego robisz po trochu?
OdpowiedzUsuńU mnie nie dalibyśmy rady zjeść tych wszystkich wspaniałych przetworów :-)
Kasiu już podsyłam:):)
OdpowiedzUsuńAniu robię takie porcje jak podaję, my jesteśmy dżemojadki i robię baaaardzo dużo zapasów na zimę...