Moje ciasto pochodzi z książki "Czekolada" ze str.18.
Ciasto:
250g mąki pszennej,
szczypta soli,
150g masła,
70g cukru.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.
Nadzienie:
3 jajka,
150g mąki pszennej,
115g drobnego cukru,
szczypta soli,
400ml mleka,
150ml jogurtu naturalnego,
150g mlecznej czekolady,
laska wanilii,
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżki śmietanki 30%.
Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona z laski wanilii. Mleko z jogurtem zagotować, dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Miskę umieścić nad garnkiem z gotująca się na małym ogniu wodą i ubijać na parze około 20-25minut, stale mieszając. W osobnej misce stopić na parze czekoladę wraz ze śmietanką. Dodać do kremu, dokładnie wymieszać i wylać na upieczony spód. Schładzać przez 2-3 godziny.
Wierzch:
150ml śmietany 18%,
50g mlecznej czekolady.
Wierzch ciasta posmarować śmietaną, posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pyszności:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak cudownie, że mam ochotę zjeść monitor :O
OdpowiedzUsuńrewelacja, :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i pewnie smakuje wybornie !
OdpowiedzUsuńMimo, że bardzo jestem najedzona, chętnie bym spróbowała :-)
Dzięki:) Mówię Wam, chyba najlepsza tarta jaką jadłam:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna akcja :)
OdpowiedzUsuńA tarta wygląda znakomicie :)
Omomom jakie pyszności! Dziękuje za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszła fatalnie:(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie napisała Pani co konkretnie nie wyszło...
UsuńA co to za śmietanka 18% na wierzch, że wyszła taka gęsta? Czyżby to była kwaśna śmietana? Słodka jest raczej płynna... Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńTak, kwaśna. Idealnie współgra ze słodkim kremem :)
Usuń