niedziela, 21 lipca 2013

Bostońskie ciasto kremowe

Pyszna, kremowa tarta z delikatnym czekoladowym nadzieniem... Jedna z lepszych jaką miałam okazję zrobić;) Zrobiłam ją specjalnie na akcję Oczytani Kulinarnie, gdzie trzeba było przygotować przepis znaleziony w dowolnej książce na stronie 18.
Moje ciasto pochodzi z książki "Czekolada" ze str.18.



Ciasto:
250g mąki pszennej,
szczypta soli,
150g masła,
70g cukru.
 
 
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.
 
 
Nadzienie:
3 jajka,
150g mąki pszennej,
115g drobnego cukru,
szczypta soli,
400ml mleka,
150ml jogurtu naturalnego,
150g mlecznej czekolady,
laska wanilii, 
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżki śmietanki 30%.
 
 
Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona z laski wanilii. Mleko z jogurtem zagotować, dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Miskę umieścić nad garnkiem z gotująca się na małym ogniu wodą i ubijać na parze około 20-25minut, stale mieszając. W osobnej misce stopić na parze czekoladę wraz ze śmietanką. Dodać do kremu, dokładnie wymieszać i wylać na upieczony spód. Schładzać przez 2-3 godziny.
 
 
Wierzch:
150ml śmietany 18%,
50g mlecznej czekolady.
 
 
Wierzch ciasta posmarować śmietaną, posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
 
 
 







                                 Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


11 komentarzy:

  1. wygląda tak cudownie, że mam ochotę zjeść monitor :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale i pewnie smakuje wybornie !
    Mimo, że bardzo jestem najedzona, chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) Mówię Wam, chyba najlepsza tarta jaką jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna akcja :)
    A tarta wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Omomom jakie pyszności! Dziękuje za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i wyszła fatalnie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie napisała Pani co konkretnie nie wyszło...

      Usuń
  7. A co to za śmietanka 18% na wierzch, że wyszła taka gęsta? Czyżby to była kwaśna śmietana? Słodka jest raczej płynna... Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kwaśna. Idealnie współgra ze słodkim kremem :)

      Usuń