Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami".
Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity...
Beza:
7 białek,
szczypta soli,
szkl. drobnego cukru,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka octu jabłkowego,
1/2 laski wanilii.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.
Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.
Sos owocowy:
200g świeżych malin,
2 płaskie łyżki cukru,
1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek,
1/2 szkl. dżemu truskawkowego.
Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać.
Schłodzić, by sos zgęstniał.
Dodatkowo:
500g truskawek,
250g malin,
250g jagód,
szkl. śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej.
Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu.
Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem.
Udekorować listkami mięty.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Jej, naprawdę - OBŁĘD!!!
OdpowiedzUsuńRewelka ;) Wyglada apetycznie! !!!!!
OdpowiedzUsuńNiełatwo jest zrobić pavlove, ale tobie wyszła na prawdę imponująca ! Gratulacje !
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mam ochotę zrobić Pavlovą. Twój tort wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńmega apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny i przepiękny ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo Wam dziękuję:) Szczególnie, że to moja pierwsza Pavlova;)
OdpowiedzUsuńśliczna Pavlova;)
OdpowiedzUsuńps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!
To jest to, co tygrysy lubią najbardziej:-) Beza, śmietana i owoce: najwspanialsze letnie połączenia !
OdpowiedzUsuńprzepiekna pavlova podwojna suuuppeeerr jeszcze takiej nie widzialam zazwyczaj robia pojedyncza a co wazne ze latwa do zrobienia cuudooooo
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Łatwa i naprawdę pyszna!!
OdpowiedzUsuń