Ciasto:
100g mąki pszennej,
50g masła,
skórka z 1/2 cytryny,
żółtko,
łyżka wody,
30g cukru.
Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
Nadzienie:
250g serka mascarpone,
175g truskawkowego serka homogenizowanego,
łyżeczka soku z cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 laski wanilii,
200g świeżych truskawek,
2 łyżki konfitury z truskawek.
Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wyglądają cudnie:-)
OdpowiedzUsuńpyszne i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńjuż sama nie wiem, które lepsze ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna ile tartaletek jest przepis?
OdpowiedzUsuńDokładnie już nie pamiętam, ale zdaje mi się, że wyszło 6 tartaletek.
OdpowiedzUsuń