Składniki:
200g podłużnych biszkoptów,
300g świeżych truskawek,
250g półtłustego twarogu,
100g cukru pudru,
200ml śmietanki 30%,
2 łyżki likieru migdałowego,
100ml świeżo zaparzonej kawy,
10g mlecznej czekolady.
Przygotowanie
Truskawki umyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę owoców zmiksować wraz z serem, cukrem i likierem migdałowym przy pomocy blendera.
Śmietankę ubić na sztywno, 2/3 dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać.
W szklanym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Nałożyć połowę masy serowej, warstwę namoczonych w kawie biszkoptów oraz resztę masy serowej. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką oraz odłożonymi truskawkami. Całość posypać startą czekoladą. Deser przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo podoba mi się Twoja wersja tiramisu!
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńJuż klasyczne tiramisu jest pyszne, a to Twoje wygląda jeszcze lepiej: )
OdpowiedzUsuńCiekawy ten ser półtłusty :) Ja zrobiłam wersję z truskawkami, ale tradycyjnie z mascarpone. Zapraszam
OdpowiedzUsuńhttp://mojezycie-przedslubem.blogspot.com/2013/06/pomys-na.html
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuń