Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej,
250g masła lub margaryny,
4 jajka,
szkl. cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać stopione, lekko przestudzone masło.
Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm.
Ponadto:
1 kg świeżych truskawek,
2 białka,
1/2 szkl. cukru.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić. Rozłożyć je równomiernie na całym cieście. Piec ok. 45min w temp.180st.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze ok. 15min w temp. 180st, aż wierzch się zrobi złocisty.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Pyszności! U mnie dzisiaj też ciacho z truskawkami - trzeba korzystać, póki są:)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńSmakowitości:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Luka zgadzam się w 100%:)
OdpowiedzUsuń