Składniki:
1 i 1/2 kg truskawek,
1/2 kg rabarbaru,
1,20kg cukru,
pomarańcza.
Przygotowanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Zetrzeć skórkę z 1/4 pomarańczy i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Dodać do owoców. Gotować ok. godziny na małym ogniu.
Odstawić na całą noc, następnego dnia gotować kolejną godzinę na małym ogniu. Przełożyć do słoiczków.
Pasteryzować 3 minuty.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
też robię taką tylko z duuużą ilością imbiru. Wciąż jednak nie zrobiłam :/ Przypomniałaś, że czas zakasać rękawy :)
OdpowiedzUsuńpyszna musi być:)
OdpowiedzUsuńSzana muszę następnym razem spróbować z dodatkiem imbiru:)
OdpowiedzUsuń