Możecie czereśnie zastąpić wiśniami.
Wypróbowałam przepis Doroty.
Ciasto:
5 żółtek,
3 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. cukru pudru,
250g masła lub margaryny,
laska wanilii,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona z laski wanilii oraz posiekane masło. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować kulę.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 godz do zamrażalnika.
Masa śmietanowa:
1200g śmietany 18%,
5 białek,
1 i 1/4 szk. cukru,
2 budynie śmietankowe,
szczypta soli,
400g czereśni.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany sproszkowany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z tym ciastem, ale wygląda bardzo pięknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń1200 g śmietany, ho ho ;))
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda przepysznie, trzeba będzie zrobić :)
pyszne jest to ciasto - najlepiej smakuje schłodzone
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
nam w dobrym wydaniu "oszukaniec" smakuje lepiej od sernika...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Muszę koniecznie zrobić:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!!
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie przepisu do akcji! Uwielbiam śmietanowca!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)
OdpowiedzUsuńA jaką śmietane kwaśną 18%
OdpowiedzUsuńTak, kwaśną śmietanę 18%.
Usuń