Składniki:
1 i 1/2 kg truskawek,
90dag cukru,
pęczek mięty,
200ml zimnej herbaty miętowej.
Przygotowanie
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki.
Następnie dodać odcedzoną herbatę miętową oraz drobno posiekaną świeżą miętę. Całość gotować na małym ogniu około 2 godzin. Nałożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić.
Przed nałożeniem do słoików dżem można lekko zmiksować blenderem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pycha:)
OdpowiedzUsuńPomysłów i wyobraźni Ci dziewczyno , nie brakuje !
OdpowiedzUsuńU nas truskawki już okropnie drogie, nastał czas na jagody.
Dzięki:) Aniu od pomysłów to aż głowa pęka, a truskawki mam jeszcze swoje to coś trzeba z nimi zrobić, bo jagód u nas bardzo malutko...
OdpowiedzUsuńNie dziękuj kochana, bo to fakt. Zaraz przejrzę Twoje przepisy w poszukiwaniu czegoś łatwego / w sensie czasu /, z owocami i pysznego. Za tydzień mam zjazd rodzinny i pragnę zachwycić moich gości, nie padając przy tym na twarz... :-)
UsuńJak zazdroszczę Ci własnych truskawek - u mnie nie chcą rosnąć. Spróbuję za rok posadzić wiszące- podobno plenne.
Buziaki.
Podobno plenne, ale nie tak smaczne jak normalne;) Na pewno znajdziesz coś szybkiego i smacznego:)
OdpowiedzUsuń