środa, 24 lipca 2013

Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką

Sezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak...




Inspiracja


Ciasto:
400g mąki pszennej,
250g półtłustego twarogu,
jajko,
120g drobnego cukru,
5 łyżek oleju,
8 łyżek mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500g świeżych malin.


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszony twaróg. Dodać cukier, mleko i olej, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wylepić nim dno przygotowanej blaszki o wym. 24x28cm. Na wierzchu równomiernie rozłożyć przebrane maliny.
 
 
Kruszonka:
szklanka mąki pszennej,
120g masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru,
100g płatków migdałowych.
 
 
Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta.
Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
 
 




 
                               Smacznego:)

14 komentarzy:

  1. Bardzo się cieszę, że smakowało, bo wygląda wspaniale.
    Pozdrawiam, Patrycja z Czerwień i błękit :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam twaróg, więc takie ciasto mi się podoba i z przyjemnością skusiłabym się na kawałek do popołudniowej kawy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny pomysł na pyszne ciasto z sezonowymi owocami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. KAMA

    A czy może być twaróg zmielony czy musi być taki grudkowaty?

    OdpowiedzUsuń
  5. Może być zmielony:) Nie zmienia zbytnio smaku ciasta, więc żeby sobie ułatwić pracę nie mieliłam twarogu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kupuje taki w kostkach już zmielony;) więc dziś piekę;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć serka wiejskiego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast twarogu można użyć serka wiejskiego? Czy trzeba odlewać śmietankę przed dodaniem?

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że mógłby być, jednak zdecydowanie radzę odlać śmietankę, bo masa może być za rzadka. I wydaje mi się, że wtedy trzeba by go dać troszkę więcej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie chce wykorzystać Twój przepis, a jako owoce chce dodać mrożone borówki:) Twój wypiek wyglada wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  11. borówki na pewno też będzie doskonale pasowały:) Mam nadzieję, że ciasto smakowało?

    OdpowiedzUsuń