środa, 24 lipca 2013

Konfitura czekoladowo - wiśniowa

Przez ostatnie dni moja piwniczka wzbogaciła się o sporo cennych przetworów. Jednym z nich jest właśnie konfitura z wiśni z dodatkiem kakao, czekolady i wanilii. Mówię Wam, co za smak... Tak myślałam, że będzie smaczne, ale nie przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:)




Inspiracja


Składniki:
1,3 kg wiśni,
600g cukru,
2 łyżki ciemnego kakao,
100g mlecznej czekolady,
laska wanilii. 





Przygotowanie


Wiśnie umyć i wypestkować. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc.
Następnego dnia dodać połamaną na kawałki czekoladę, kakao oraz nasiona z wanilii. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Odstawić na całą noc.
Następnego dnia gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu, często mieszając.
Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem na całą noc.
 
 


                              Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Kwaśnie, no właśnie

4 komentarze:

  1. takie połączenie na pewno musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też ostatnio robiłam, takie połączenie jest niesamowite!: )

    OdpowiedzUsuń