wtorek, 9 lipca 2013

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Miałam mały problem - do jakiej kategorii zaliczyć to danie?? Jest dość sycące więc śmiało można je podać na obiad. Z drugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw...




Składniki:
250g makaronu świderki,
2 jajka,
puszka tuńczyka w oleju,
łyżka kaparów,
4 małe pomidorki,
250g brokułów,
150ml jogurtu naturalnego,
100ml majonezu,
ząbek czosnku,
sól, pieprz,
2 łyżki czarnych oliwek,
szczypta cukru,
1/2 pęczka bazylii,
łyżka soku z cytryny.



Przygotowanie


Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki.
Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru.
Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory.
Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać.
Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.








Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


4 komentarze:

  1. Idealne na obiad,uwielbiam tuńczyka,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń