poniedziałek, 29 lipca 2013

Kawowa Panna Cotta z sosem czekoladowym

   Jakoś tak się przyjęło, że Panna Cotta przeważnie podawana jest z owocami i u nas też tak było. Lecz niedawno spróbowałam to zmienić i stworzyłam Pannę Cottę w wersji dla kawoszy:) Z dodatkiem pysznego sosu czekoladowego... Na pewno od tej pory znacznie częściej będę przyrządzać tę wersję:)




Składniki:
600ml śmietany 18%,
laska wanilii,
2 łyżeczki żelatyny,
60g brązowego cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.




 
 
Śmietanę podgrzać wraz z cukrem i nasionami z wanilii, lecz nie gotować! Kawę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dodać żelatynę i odstawić na 5 minut. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Dodać odrobinę śmietany, po czym wlać kawę do reszty śmietanki.
Dokładnie wymieszać i rozlać do wysmarowanych olejem sześciu filiżanek. Wstawić na całą noc do lodówki.
 
 
Sos czekoladowy:
55g mlecznej czekolady,
150ml śmietanki 12%.
 
 
Czekoladę połamać na kawałki, połączyć ze śmietaną i stopić na parze. Przestudzić.
Foremki na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, po czym delikatnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na talerzyki. Polać sosem czekoladowym, zrobić kleksy ze śmietanki.
 
 
 




 
                        Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

Kawa...i co dalej?Dla ochłody

3 komentarze: