Składniki:
2,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
3 jajka ugotowane na twardo,
cebula,
1/2 puszki groszku,
3 ząbki czosnku,
białko,
szczypta gałki muszkatołowej,
8 łyżek oleju,
łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki kminku,
2 łyżki soli czosnkowej,
pieprz kolorowy.
Przygotowanie
Schab umyć, natrzeć 2 ząbkami czosnku i solą, oraz
świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne
miejsce.
Nastepnie naciąć schab wzdłuż ostrym nożem tworząc dziurkę. Białko
ubić na sztywną pianę, wymieszać z groszkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gałką.
Nałożyć do nacięcia mięsa, wcisnąć oskubane całe jajka. Koniec zaszyć nitką. Następnie schab obsypać tymiankiem i kminkiem. Ułożyć plastry cebuli.
Na dno
brytfanki wlać olej, ułożyć mięso, polać je odrobiną oleju, przykryć i piec ok.
godz w temp. 180 st. Następnie odkryć mięso, polać wytworzonym sosem i piec
jeszcze ok. godziny.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
bardzo fajna propozycja; podoba mi sie ;)
OdpowiedzUsuńooo świetna propozycja na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Naprawdę polecam:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) ten schab lepiej podawać na ciepło czy na zimno?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ja podaję go na ciepło i taki też polecam:)
OdpowiedzUsuń