sobota, 9 marca 2013

Schab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem

Dzisiaj mam dla Was kolejną wielkanocną propozycję, tym razem mięsną. To schab nadziewany jajkiem ugotowanym na twardo oraz groszkiem. Danie to zawsze cieszy się ogromną popularnością na naszym świątecznym stole...
 
 


Składniki:
2,5 kg schabu wieprzowego bez kości,
3 jajka ugotowane na twardo,
cebula,
1/2 puszki groszku,
3 ząbki czosnku,
białko,
szczypta gałki muszkatołowej,
8 łyżek oleju,
łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki kminku,
2 łyżki soli czosnkowej,
pieprz kolorowy.


Przygotowanie


Schab umyć, natrzeć 2 ząbkami czosnku i solą, oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryć i odstawić na noc w chłodne miejsce.
 
Nastepnie naciąć schab wzdłuż ostrym nożem tworząc dziurkę. Białko ubić na sztywną pianę, wymieszać z groszkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i gałką. Nałożyć do nacięcia mięsa, wcisnąć oskubane całe jajka. Koniec zaszyć nitką. Następnie schab obsypać tymiankiem i kminkiem. Ułożyć plastry cebuli.
 
Na dno brytfanki wlać olej, ułożyć mięso, polać je odrobiną oleju, przykryć i piec ok. godz w temp. 180 st. Następnie odkryć mięso, polać wytworzonym sosem i piec jeszcze ok. godziny.
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:



5 komentarzy: