niedziela, 31 marca 2013

Sernik czekoladowy

Kochani życzę Wam zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt... Na Święta zawsze robię sernik, tym razem jest to pyszny, wilgotny sernik czekoladowy z polewą- także czekoladową. Przepis podpatrzyłam kiedyś w jednym z programów telewizyjnych, jednak troszkę go zmieniłam dla własnych potrzeb. Wyszedł tak pyszny, że domownicy kłócą się o kolejny kawałek:)





Spód:
100g maślanych herbatników,
50g krakersów,
5 łyżek masła,
łyżeczka cynamonu.


Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze, wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.

Masa serowa:
750g półtłustego twarogu,
350g serka mascarpone,
140g gorzkiej czekolady,
łyżka kawy rozpuszczalnej,
czubata szkl. cukru,
1/3 szkl. mąki kukurydzianej,
3 jajka,
cukier z prawdziwą wanilia i nutką kardamonu,
1/2 szkl. śmietany 18%.
 
 
Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę kukurydzianą. Dodać cukier waniliowy oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.
Polewa:
50g mlecznej czekolady,
60g gorzkiej czekolady,
1/4 szkl. śmietany 30%.
 
 
Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę, stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


sobota, 30 marca 2013

Schab nadziewany morelami

Podczas Świąt nie może zabraknąć kawałki dobrego mięsa... Ja polecam schab faszerowany morelami i ananasem. Jest kruchy, miękki i bardzo delikatny, a do tego aromatyczny.  I pięknie się prezentuje...




Składniki:
 2 kg schabu środkowego bez kości,
25 dag suszonych moreli,
puszka ananasa w syropie,
2 łyżki oliwy,
sól,
łyżeczka pieprzu.
 
Przygotowanie
 
 
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć solą, odstawić do lodówki na 2 godz. morele umyć, osączyć i zalać syropem z ananasa, odstawić na 2 godz. Ananasa zblendować, połączyć z olejem i pieprzem. W schabie poprzecznie naciąć kieszeń. Natrzeć ja pastą z ananasa, następnie wypełnić osączonymi z zalewy morelami. Mięso ułożyć w brytfannie, polać obficie sosem. Piec ok. 1,5 godz w temp. 190st, polewając wytwarzającym się sosem.
 
Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:

 

piątek, 29 marca 2013

Jajka z pasztetem i kurkami

Kolejna moja propozycja na nadziewane jajka. U nas faszerowane jajka są obowiązkowe na świątecznym śniadaniu. Tym razem użyłam pasztetu oraz naszych ulubionych grzybów, których mamy pod dostatkiem, czyli kurek.





Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
łyżka pasztetu z drobiu,
100g kurek,
mała cebulka,
łyżka gęstej śmietany,
1,5 łyżki majonezu,
łyżeczka ketchupu,
sól, pieprz,
olej.
 
Przygotowanie
 
 
Jajka oskubać, ostrożnie wyjąć żółtka z białek. Kurki oczyścić, drobno pokroić, cebulkę posiekać, przesmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju. Ostudzić. Dodać do żółtek. Dodać pasztet, śmietanę, ketchup i majonez. Dokładnie utrzeć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziewać jajka. Udekorować wg uznania.
 
 
 
Smacznego;)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

 Kolorowe śniadanie wielkanocne


” Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl ”

Wielkanocny mazurek z masą krówkową

Dziś podam Wam przepis na bardzo szybkiego mazurka, który zawsze cieszy się największym zainteresowaniem i robię go na każde Święta, w tym roku także;) Składa się tylko z dwóch warstw kruchego ciasta oraz pysznej krówkowo - czekoladowej masy.






Ciasto:
300g mąki pszennej,
50 g cukru pudru,
250g masła lub margaryny,
2 płaskie łyżki bułki tartej,
2 łyżki wody.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, bułkę tartą, wodę oraz plastry masła. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.


Masa:
puszka masy krówkowej (400g),
3 łyżki kakao,
3 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki likieru czekoladowego.


Masę krówkową, margarynę oraz kakao przełożyć do garnka, mieszając, podgrzewać ok. 8 min. Masą przełożyć ciasto, posmarować wierzch. Udekorować wg uznania.

                                                                    Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:

czwartek, 28 marca 2013

Babka żurawinowa

Tak już mam, że zawsze muszę coś tam zmienić w przepisie. Tak było i tym razem. Stary, sprawdzony przepis na babkę wzbogaciłam o pyszną i zdrową suszoną żurawinę. Rodzince bardzo smakowała, a mi udało się przemycić coś zdrowego:)



Składniki:
150g masła lub margaryny,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
szkl. mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 jajka,
szkl. suszonej żurawiny,
łyżeczka olejku waniliowego.


Przygotowanie


Masło przełożyć do garnka dodać 1/4 szkl. wody oraz cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Ostudzić i dodać żółtka oraz olejek waniliowy. Porcjami dodawać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać. Masą napełnić natłuszczoną formę na babkę. Piec ok. 50 min w temp. 170st. Ostudzić i polać polewą.
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


środa, 27 marca 2013

Jajka nadziewane groszkiem

Moja rodzinka bardzo lubi faszerowane jajka, więc często je przygotowuję. Jednak podczas wielkanocnego śniadania są obowiązkowe;) Tym razem proponuję farsz, który podpatrzyłam w którejś z gazetek "Przyślij Przepis". Jajka nadziane są groszkiem, szczypiorkiem i serem. bardzo, bardzo smaczne i szybko się je przygotowuje;):) Polecam!



Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo,
puszka groszku,
1/2 pęczka szczypiorku,
3 łyżki startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
rzeżucha i szczypior do dekoracji.


Przygotowanie


Jajka ostudzić i oskubać. Łyżeczką delikatnie wydrążyć żółtka, przełozyc do miseczki. Do żółtek dodać opłukany i odsączony groszek, starty ser. Dodać masło i posiekany szczypior. Zmiksować przy użyciu blendera. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Masę nakładać do wydrążonych białek. Udekorować np. szczypiorkiem i rzeżuchą.
 
 





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 Kolorowe śniadanie wielkanocne


 "Współorganizatorem konkursu jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl ”

Sernik cynamonowo-pomarańczowy

Przyznam się szczerze, że nie przepadam za sernikami, ale na Święta sernik musi być:) Dlatego postanowiłam zrobić przedświąteczną próbę... Przepis na ten wyjątkowy, bo z dodatkiem cynamonu, cappuccino i pomarańczy znalazłam tutaj. Do tego pyszny spód na bazie orzechów, herbatników i płatków owsianych... Nie pozostaje mi nic innego jak tylko Wam go polecić, bo jest naprawdę pyszny!!



Spód:
szkl. orzechów włoskich,
1/2 szkl. płatków owsianych,
50g herbatników maślanych,
4 łyżki masła.


Herbatniki połamać na kawałki, wszystko przełożyć do blendera, zmielić dość drobno. Wymieszać ze stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15min w temp. 160st.

Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
500g serka mascarpone,
3 jajka,
szkl. cukru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. śmietany 18%,
łyżka śmietankowego cappuccino,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
sok z 1/3 pomarańczy,
szczypta cynamonu,
100g gorzkiej czekolady.
 
 
Sery zmiksować z cukrem. Dodać kolejno jajka, wsypać przesianą mąkę, dodać śmietanę. Sok dokładnie zmieszać z kawą, połączyć z serem, zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 10 min w temp. 230st, następnie 60min w temp. 140st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Połową czekolady polać brzeg sernika, resztę wlać do silikonowych foremek na babeczki, tworząc koszyczki i wstawić do lodówki. Koszyczki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na wierzchu sernika, udekorować kolorowymi jajkami.
 
 
 
 





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


 

wtorek, 26 marca 2013

Chleb ziołowy z otrębami

Wszędzie pełno domowych chlebków, w końcu i ja się odważyłam i zmierzyłam się z tym wyzwaniem. Okazało się, że nie  było się czego bać;) Przygotowanie chleba wcale nie jest takie trudne jak mi się wydawało. A smak... bez porównania z kupnym pieczywem. Przewagą jest też to, że możemy do niego dodać wszystko co chcemy:) Ja zrobiłam chleb w zdrowszej wersji na zwykłej mące pszennej oraz pełnoziarnistej z dodatkiem otrąb pszennych i słonecznika. Wyszedł fantastyczny...




Składniki:
 25dag mąki pszennej,
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szkl. otrębów pszennych,
50g świeżych drożdży,
1/2l ciepłej wody,
po łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano,
łyżka cukru,
łyżeczka soli,
2 garści słonecznika.


Przygotowanie


Mąkę przesiać, dodać otręby, przyprawy, cukier, sól oraz słonecznik. Drożdże rozkruszyć, dodać do mąki. Wlać przegotowaną letnią wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartej keksówce. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić na ok. 45-60min w ciepłe miejsce.
Następnie piec przez ok. godzinę w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce.
 
 








Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

Szynka po staropolsku

Oprócz jajek, pasztetów i ciast na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa... Przeważnie robię nadziewany schab i opiekam szynkę. Ta jest bardzo ziołowa, aromatyczna. Sprawdzi się jako danie główne lub jako przystawka czy nawet dodatek na kanapkę.



Składniki:
3 kg szynki wieprzowej bez kości,
6 łyżek oleju,
2 ząbki czosnku,
po 1/2 łyżeczki:
gorczycy,
kolendry,
chilli,
słodkiej papryki,
bazylii,
majeranku,
cukru,
rozmarynu,
szałwii,
oregano,
tymianku i mięty,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 kulki ziela angielskiego,
2 owoce jałowca.


Przygotowanie


Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


poniedziałek, 25 marca 2013

Pizza wg Jamiego Olivera w 30min

Moi chłopcy uwielbiają pizzę;) Ale zawsze liczą na jakąś nową wersję;) Gdy zobaczyłam ten przepis, musiałam sprawdzić, czy rzeczywiście jej przygotowanie zajmuje tylko 30min?? Okazało się, że rzeczywiście potrzeba tylko 30min, by na stole pojawiła się pyszna, gorąca domowa pizza... Przepis pochodzi stąd, zmieniłam jedynie trochę składniki farszu:)



Ciasto:
7 g suszonych drożdży,
1/2 kg mąki pszennej,
ok. 300 ml letniej wody,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli,
łyżka oliwy.


Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, oliwę oraz drożdże. Wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.
 
 
Sos:
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,
3 ząbki czosnku.
 
 
Pomidory wraz z odrobiną zalewy i posiekanym czosnkiem przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką papkę.
 
 
Farsz:
10 dag pieczarek,
2 łyżki kaparów,
20dag wędzonego boczku,
2 pomidory,
cebula,
10 czarnych oliwek,
10dag startego żółtego sera,
łyżeczka bazylii,
szczypta przyprawy do pizzy.
 
 
Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju.
Ciasto rozwłakować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować sosem.
Boczek pokroić w krótkie paski, zaś cebulę w cienkie półplasterki i ułożyć na pizzy. Rozłożyć kapary i przepołowione oliwki, następnie plastry pomidora oraz podsmażone pieczarki. Posypać bazylią oraz przyprawą do pizzy. Całość posypać startym serem.
Piec ok. 10-15 min w temp. 180st.
 
 





Smacznego:)


Pasztet z jajecznym oczkiem

Był to pierwszy pasztet, jak i w życiu upiekłam i od razu stał się faworytem na wielkanocnym stole. Zawsze myślałam, że zrobienie pasztetu to wyższa szkoła, a okazało się, że zajmuje to jedynie jakieś 30min:) Pasztet tak nam zasmakował, że piekę go nie tylko na Święta;) Rodzince najbardziej spodobała się jajeczna niespodzianka w środku pasztetu.



Składniki:
1 kg mieszanego mięsa mielonego,
20 dag wątróbki,
surowe jajko,
4 jajka ugotowane na twardo,
sól, pieprz,
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, czosnku granulowanego,
duża cebula,
4 łyżki bułki tartej,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki chrzanu.


Przygotowanie


Wątróbkę zmielić, dodać do reszty mielonego mięsa, wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić. Keksówkę natłuścić, wyłożyć dokładnie folią aluminiową. We formie ułożyć połowę farszu, rozłożyć całe, oskubane ugotowane i zimne jajka, przykryć resztą farszu tak, by jajka były całe przykryte. Piec ok. godz w temp. 180st.

 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

Wielkanocne pasztety

niedziela, 24 marca 2013

Mazurek fistaszkowy z czekoladą

To zdecydowanie jedne z najlepszych mazurków, jakie w życiu jadłam. Słodko-słony, jak dla mnie idealny. Ma mocno orzechowy, ciagnący się krem, do tego chrupiące orzeszki i słodka czekolada... Polecam szczególnie wielbicielom masła orzechowego i solonych orzeszków... Na pewno upiekę go na wielkanocne Święta;) Przepis podpatrzyłam u Doroty 



Ciasto:
350 mąki pszennej,
50g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
2 żółtka,
150g masła.
 
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
 
 
Krem:
150g masła orzechowego,
150g serka mascarpone,
100g białej czekolady.
 
 
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.
 
 
Wierzch:
szkl. orzeszków ziemnych solonych,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.
 
 
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.
 
 
 
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

sobota, 23 marca 2013

Ciasteczka zbożowe z nutką pomarańczy

Przełamując wielkanocne wpisy polecam pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka z płatków owsianych i otrębów na bazie oleju rzepakowego. Wzbogacone sokiem pomarańczowym oraz rodzynkami. Można je jeść i nie liczyć kalorii:) Przy pieczeniu ciasteczek zawsze pomaga mi mój synek, a do skosztowania nie trzeba go nigdy namawiać:)



Składniki:
szkl. mąki pszennej,
szkl. otrąb pszennych,
szkl. płatków owsianych,
2/3 szkl. rodzynek,
jajko,
2/3 szkl. cukru brązowego,
2/3 szkl. soku pomarańczowego,
50ml oleju rzepakowego,
łyżeczka proszku do pieczenia.


Przygotowanie


W miseczce zmieszać przesianą mąkę, płatki, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia. Jajka zmiksować z sokiem pomarańczowym i olejem. Dodać do zmieszanych sypkich produktów. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10min. Kłaść łyżką małe ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.

Bardzo dobry olej rzepakowy znajdziecie  tutaj :)

                                        Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji: