Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo,
1 surowe jajko,
cebula,
40 dag pieczarek,
3/4 puszki groszku,
5 łyżek startego żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 18%,
5 łyżek kaszy manny,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki.
Przygotowanie
Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać.
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie
oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko,
dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad
brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć
wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec
jeszcze ok. 20min.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Fajny pomysł, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam takie pieczenie ale w wersji bezmięsnej jeszcze nie jadłam. Efekt jest! :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie pieczenie. Świetny pomysł, a jakie kolorowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDzięki:) Pieczeń polecam gorąco!!
OdpowiedzUsuń.... wspamialy przepis i napewno smaczny ... lece na zakupy....Teresa
OdpowiedzUsuńTo koniecznie czekam na opinię;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń