poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tort czekoladowy

Dziś Dzień Babci, dlatego wszystkim babciom życzę wszystkiego co najlepsze;) Do życzeń dołączam pyszny tort czekoladowy z malinami. Wygląda dość romantycznie, więc idealne sprawdzi się także podczas Walentynek...


Biszkopt:

6 jajek,
3 łyżki mąki krupczatki,
3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

1/2 kg półtłustego twarogu,
400ml śmietanki 30%,
250g mlecznej czekolady,
100g cukru,
cukier waniliowy,
5 łyżeczek żelatyny,
1/2 słoiczka dżemu malinowego,
garść malin.

Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Foremkę w kształcie serca natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec ok. 30min w temp. 175st. Ostudzić i przekoić.

Dodatkowo:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać do śmietanki, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić. Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Lekko przestudzić. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, dodać twaróg oraz zimną żelatynę. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, udekorować malinami.

Smacznego:)

2 komentarze: