wtorek, 3 stycznia 2017

Snickers z kremem budyniowym

Święta i koniec roku minęły tak szybko, wiele się działo, że nie miałam nawet chwili by złożyć Wam życzenia. Mam nadzieję, że mimo braku śniegu, Święta minęły Wam w cudownej atmosferze?  Bo mi tak :) Nawet się nie obejrzeliśmy a kolejny rok za nami... 

Życzę Wam, aby ten nadchodzący rok przyniósł jak najmniej trosk, byście mieli dużo czasu dla najbliższych oraz żeby udało Wam się zrealizować Wasze marzenia :)

Nowy Rok witam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! 



foremka 25x36cm


Ciasto miodowe: 
  • 600g mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 całe jajka, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżka octu, 
  • 3 łyżki śmietany 12% lub 18%, 
  • 3 łyżki miodu, 
  • 200g masła lub margaryny.
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, śmietanę, miód, jajka oraz żółtka i posiekane masło. Całość posiekać nożem. Sodę rozpuścić w occie i od razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa orzechowa:  
  • 300g orzechów włoskich, 
  • 120g masła lub margaryny, 
  • 100g cukru, 
  • 2 łyżki miodu.
Orzechy posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem. Dodać orzechy, wymieszać. Smażyć chwilę na wolnym ogniu. Trzecią część ciasta wyłożyć na blaszce, nakłuć widelcem i rozłożyć równomiernie masę orzechową. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem budyniowy: 
  • 500ml mleka, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego, 
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • puszka kajmaku (460g).
Szklankę mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozrobić budyń oraz obydwie mąki. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Na blasze wyłożyć jeden blat ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Następnie rozsmarować puszkę masy kajmakowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta tak, aby masa orzechowa była na górze. 
Odstawić najlepiej na całą noc, by ciasto zmiękło.



                                                                            Smacznego:))
 

5 komentarzy: