Składniki:
- 200g herbatników czekoladowych,
- 100g masła.
Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
- 750g białego sera,
- 5 jajek,
- 250g serka mascarpone,
- niepełna szklanka cukru pudru,
- szklanka tartych orzechów laskowych,
- 1/2 szklanki mleka w proszku,
- 200g kajmaku o smaku kakaowym,
- 2 snickersy (każdy po 50g),
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,
- 1/2 szklanki śmietanki 30%,
- łyżka przyprawy do sernika i mas serowych Kamis.
Ser zmielić, wbić jajka, dodać serek
mascarpone oraz cukier puder. Zmiksować. Dodać mleko w proszku oraz
tarte orzechy laskowe, masło orzechowe i przyprawę do sernika. Na koniec
dodać śmietankę, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać
pokrojone drobno batony, wymieszać.
Masę wylać na przygotowany spód. Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto.
Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Polewa:
- 100g kajmaku o smaku kakaowym,
- baton snickers (50g),
- 2 łyżki orzeszków arachidowych w karmelu Skworcu
Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
wow! bombowy sernik :)
OdpowiedzUsuńMmmm to musi byc pyszne!!! Chcę kawałek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki a ten ma w sobie dodatkowo wszystko to co uwielbiam czyli mleko w proszku,kremówke i snikersy a jeszcze ten kajmak :)jak nic robie go w przyszłym tygodniu cudo!!!
OdpowiedzUsuńja chyba też jeszcze nie widziałam tak pomysłowego przepisu .gdybym go znalazła wcześnie zamiast nutelki teraz bym piekła sernika snickers'a
UsuńBino więc sernik będzie następny w kolejce:)) Nutelka też jest pyszna! Pozdrawiam :)
UsuńSerniki chyba nigdy mi się nie znudzą <3. Nie dawno robiłam podobne ciasto :).
OdpowiedzUsuńhttp://eatmemargaret.blogspot.com/
mniam! też robiłam podobne- wyszło obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńhttp://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/02/sernik-ze-snikersami.html
Fantastyczny!! też bym taki chciała!
OdpowiedzUsuńRobiłam 2 razy i mi taki nie wyszedł. Coś z tym przepisem jest nie tak
OdpowiedzUsuńRobiłam ten sernik 2 razy i mi nie wyszedł. Po pierwsze jak dodamy orzechy i snicersy to ser nie jest taki biały tylko kremowy (brudny) po drugie ciasto rośnie ładnie po czym jeszcze ładniej opada. Reasumując zdjęcie nie jest od tego sernika tylko od jakiegoś innego.
OdpowiedzUsuńOwszem, sernik nie ma idealnego białego koloru, bo przecież dodajemy snickersy, które są z czekoladą i widać to na zdjęciach. Nie wiem dlaczego pani ciasto opadło, z moim sernikiem nic złego się nie działo. Może otwierała Pani piekarnik w trakcie pieczenia? I zapewniam, że to są właśnie zdjęcia TEGO sernika:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pysznie ale czy zamiast tych konserwantów i innych rzeczy nie można dodać zwykłego mleka i budyniu ? Masę kajmakową można zrobić samemu . Kostka masla 0,50krowek i 2 lyzki miodu �� rozpuścić �� tadam gotowe ��
OdpowiedzUsuńoczywiście można wybrać taką opcję:) Tylko trzeba liczyć się z tym, że jest bardziej pracochłonna.
UsuńJustyna,a w kupionych krówkach to nie ma "tych konserwantów i innych rzeczy"?
Usuńmasa kajmakowa firmy gostyn zadnej chemi nie ma a krowki z sklepu maja cala jej liste !!! budyn to jedna wielka chemia ! wole juz to mleko w proszku i mase gostynia kajmakowa + kakao , wlansie pieke
UsuńWitam serdecznie, zbierałam się z napisaniem komentarza już od grudnia;) ale lepiej późno niż wcale;)
OdpowiedzUsuńSernik?? PRZE PYSZNY!!! Osobiście go robiłam z tego przepisu i wszystko wyszedł idealnie, a zdjęcie, które autorka dała w 100% odzwierciedla wygląd tego pysznego sernika, tak samo prezentował się u mnie :dlatego POLECAM!!!!!!!!!!
Naprawdę bardzo się cieszę, że sernik się udał i że smakował:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę ten sernik i mam pytanie , czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńja piekę bez termoobiegu i po tym czasie co pani napisała jest jeszcze nie upieczony
Ja zawsze piekę z termoobiegiem. Ale sernik nie jest bardzo ścisły, on ma być bardzo wilgotny.
OdpowiedzUsuńWitam chciałabym się zapytać czy można w tym przepisie zamienić te orzechy w polewie na jakieś inne ale w taki sposób by smak był podobny? :)
OdpowiedzUsuńW marketach są też łatwo dostępne orzeszki w miodzie, smakują prawie identycznie. Można też użyć zwykłych niesolonych orzeszków, solone zaś jednak odradzam.
UsuńWszystko pewnie zależy jakiego sera się użyje. Czy tego z wiaderka czy samemu sie mieli. Pani mieliła twaróg w kostkach? Proszę o info, bo jutro zamierzam zrobić ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam w przepisie, ser zmieliłam sama:)) Zdecydowanie takie serniki preferuję:)
UsuńJakiej firmy sera białego Pani używała? Planuję zrobić to cudo na imieniny :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj kupuję w osiedlowym sklepiku w kilogramowym opakowaniu. Szczerze mówiąc nie wiem jaka to firma, Ale można użyć dowolny:)
UsuńA mam jeszcze raz pytanie do tego serka. Czy to jest ser śmietankowy czy jakiś tłusty/ półtłusty? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSoniu ten którego ja używam jest półtłusty. :) Ale śmietankowy tez będzie ok.
Usuńwygląda pysznie napewno upieke na święta coś innego , mam pytanie zamiast mleka w proszku może być budyń?? proszę o szybką odpowiedz...
OdpowiedzUsuńMożna dać budyń albo po prostu 1/2 szklanki orzechów więcej.
Usuńprzepis fajny, ale za drogi nie opłaca się go piec lepiej sobie kupić bataon snicers
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńNie mam maszynki do mielenia. Czy jesli rozdrobnie twarog bkenderem ma to wplyw na jakosc sernika? Wyjdzie?
OdpowiedzUsuńNiestety może wyjść inny, taki "grudowaty", w takiej sytuacji polecałabym po prostu jakiś dobry już zmielony ser we wiaderku :) Pozdrawiam
Usuń