Na pewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym. Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 150g masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić
na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym.
25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st.
Ostudzić.
Masa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich,
- 75g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 5 łyżek cukru.
Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać
orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta.
Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka,
- szklanka cukru,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 250g masła.
W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z
cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym
ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło
utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.
Masą przełożyć ciasta
tak, by orzechy były na górze.
Odstawić na całą noc.
Źródło: Moje Wypieki
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
Moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, z chęcią bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta wersja :) chętnie bym sie poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w zabawie :)
Pozdrawiam :)
Robię takie samo ciasto, choć u mnie nazywane jest orzechowcem ;) Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńJa tez robie takigo orzechowca :)
UsuńCzy mozna pominac maslo w masie budyniowej?
OdpowiedzUsuńNo niestety raczej bez masła czy choćby margaryny masa się nie uda. Ewentualnie można całą masę zastąpić po prostu ubitą śmietanką kremówką:)
UsuńGdy do utartego masła dodajemy budyń, należy te dwa składniki wymieszać łyżką czy nadal miksować mikserem?
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, skuszę się na pewno. ;)
Po każdej dodanej łyżce miksujemy krótko na średnich obrotach miksera :) Pozdrawiam
Usuńzrobiłam to ciasto i moja opinia jest taka że placek jest zbyt słodki mdły. Robiłam wszystko tak jak jest w przepisie. pozdrawiam i nie polecam tego przepisu.
OdpowiedzUsuńa czy musi być odstawiony na całą noc? u mnie to raczej nie przejdzie hihi
OdpowiedzUsuńMy tez zawsze skubniemy troszkę od razu :)) Jednak zdecydowanie lepiej się go kroi na drugi dzień.
Usuń