czwartek, 13 listopada 2014

Ciasto orzechowo - budyniowe

Na pewno każdy z Was jadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym. Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych...



Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 150g masła, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. 
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa orzechowa: 
  • 250g orzechów włoskich, 
  • 75g masła, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 5 łyżek cukru.  
Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka, 
  • szklanka cukru, 
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru, 
  • 250g masła. 
W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.
Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze.
Odstawić na całą noc.




Źródło: Moje Wypieki


                                                                    Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 
Orzechowy TydzieńW orzechowym raju 3

15 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba ta wersja :) chętnie bym sie poczęstowała :)
    Bardzo dziękuję za udział w zabawie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie samo ciasto, choć u mnie nazywane jest orzechowcem ;) Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna pominac maslo w masie budyniowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety raczej bez masła czy choćby margaryny masa się nie uda. Ewentualnie można całą masę zastąpić po prostu ubitą śmietanką kremówką:)

      Usuń
  6. Gdy do utartego masła dodajemy budyń, należy te dwa składniki wymieszać łyżką czy nadal miksować mikserem?
    Świetny przepis, skuszę się na pewno. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po każdej dodanej łyżce miksujemy krótko na średnich obrotach miksera :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. zrobiłam to ciasto i moja opinia jest taka że placek jest zbyt słodki mdły. Robiłam wszystko tak jak jest w przepisie. pozdrawiam i nie polecam tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy musi być odstawiony na całą noc? u mnie to raczej nie przejdzie hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tez zawsze skubniemy troszkę od razu :)) Jednak zdecydowanie lepiej się go kroi na drugi dzień.

      Usuń