foremka 24x24cm
Spód:
- 250g herbatników,
- 150g masła lub margaryny.
Herbatniki
drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze na pył. Masło stopić,
wymieszać ze zmielonymi ciastkami i wylepić nimi dno formy o wym.
24x24cm. Odstawić.
Masa:
- 250ml śmietanki 30% lub 36%,
- 500 g serka mascarpone,
- 100g cukru pudru,
- 6 batonów Snickers (każdy po 37,5g),
- ok. 150g herbatników.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po
łyżce serka. Nie ubijać jednak zbyt długo, by masa się nie zważyła.
Batony pokroić w bardzo cienkie plasterki, wymieszać wraz z masą.
Wyłożyć na przygotowany spód. Równomiernie rozsmarować, przykryć warstwą herbatników i wstawić do
lodówki.
Polewa:
- 400g masy krówkowej (kajmaku),
- orzeszki do posypania lub starta czekolada.
Wierzch
ciasta posmarować masą krówkową. Można posypać np. posiekanymi
orzechami lub startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, jednak wyjąć
ciasto z lodówki 30-60 minut przed podaniem.
Źródło: Kuchnia pod wulkanem
Smacznego:))
Pychotka, uwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńDodatek prawdziwych snickersów to bardzo fajny pomysł :) Zresztą wygląd ciasta bardzo kursi! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je i żadna rewelacja.Uwielbiam snikersy i myślałam że ciasto będzie pyszne
OdpowiedzUsuńczy masy herbatnikowi maślanej nie można podpiec?
OdpowiedzUsuńMyślę, że po podpieczeniu byłaby zbyt twarda, co utrudniałoby jej krojenie.
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKurcze! Mniam! Ja to jestem gotowa na taką bombę! Dziś to bym sobie nie odmówiła... Pyszności i chetnie wypróbuje przepis-moze wlasnie na święta!
OdpowiedzUsuńNa ile wstawić do lodówki?
OdpowiedzUsuńNa 1-2 godziny wystarczy jesli chodzi o etap przed posmarowaniem kajmakiem :)
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńPożarłabym je całe! :D
OdpowiedzUsuńRobię to ciasto już po raz drugi. Mój synek za nim przepada��
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam ciepło
UsuńJak posmarować masę smietanową kajmakem?
OdpowiedzUsuńOczywiście masę krówkową wykładamy na herbatniki nie na śmietanę:)) Już poprawiam przepis. Pozdrawiam
UsuńNie bardzo rozumiem. Na spód ciasta ma byc 250g herbatników. A później do przykrycia masy tez. To ile lacznie potrzeba do ciasta tych herbatników?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, rzeczywiście umknęły mi herbatniki potrzebne do górnej warstwy ciasta. Łącznie potrzeba ok. 400g herbatników.
Usuń