Kruche ciasto:
- 175g mąki pszennej,
- żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 130g masła lub margaryny,
- 35ml zimnej wody,
- szczypta soli,
- 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli
Mąkę
przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać
końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość
posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm.
Wstawić
do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st.
Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym.
Krem:
- 500ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook),
- 50g posiekanej białej czekolady,
- 2 łyżki likieru jajecznego,
- 300g świeżych truskawek.
Czekoladę
stopić na parze, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier
jajeczny. Krótko zmiksować.
Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu
rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego:))
Ale piękna, wspaniała, cudowna.;)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na lato! U mnie często się takie robi, mniam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczna :D
OdpowiedzUsuńAjjj, a mnie się od wczoraj tak chce nutelli!;)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta :) Idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńMmm, boska!
OdpowiedzUsuńNic nie mów o końcu sezonu, serce mi się kraje...
Ale smakołyki.
OdpowiedzUsuń