niedziela, 12 lipca 2015

Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt

Za oknami piękna pogoda, coraz większy upał i chęć na to, by jakoś się ochłodzić. Sprawdzonym pomysłem na ochłodę i orzeźwienie w upalne dni są lody. Oczywiście jeśli macie czas warto zrobić je samemu, zazwyczaj jednak sięgamy po gotowe lody ze sklepu. Ja zawsze mam problem, które wybrać:) 



Dziś chciałabym zaprezentować Wam najnowszą serię lodów Big Milk opartą na jogurcie naturalnym. Lody te znajdziemy w dwóch różnych trendy smakach- Big Milk Yogurt Strawberry, czyli lody jogurtowe z dodatkiem musu truskawkowego oraz Big Milk Yogurt Carmel, czyli lody jogurtowe z sosem karmelowym. Jak już wspominałam są przygotowane na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu są zdrowsze, lżejsze, mniej kaloryczne i mają aksamitną, puszystą teksturę. Zdecydowanie są mniej słodkie od tradycyjnych lodów np. śmietankowych i delikatnie kwaskowe. Jedna porcja lodów to zaledwie 110 kcal, dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby dbające o figurę i będące na diecie.
Mnie osobiście bardziej przypadł do gustu Big Milk Yogurt Strawberry, ponieważ jest mniej słodki od karmelowego i zdecydowanie wolę lody owocowe :)




Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wkomponować ich jako dodatek do deseru:) Dlatego przygotowałam owoce pod kruszonką, popularnie zwane Crumble. Jednak to nie taka typowa kruszonka jaką używam do drożdżówek, tylko o wiele zdrowsza wersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami!



Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt

 
 Składniki: 
  • 1/2szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich,
  • szklanka płatków owsianych,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 czubate łyżki ziaren słonecznika,
  • 150g masła,
  • 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody),
  • lody Big Milk Yogurt Strawberry.
Wykonanie


Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, dodać posiekane orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki. 
Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około 25 minut w temp. 180st. 
podawać od razu po upieczeniu z dodatkiem zimnych lodów pokrojonych w kostkę.








BigMilkYogurt #lato #radoscjestprosta #BigMilk  #BigMilkJoyIsSimple

* wpis sponsorowany

                                                                           Smacznego:))

8 komentarzy:

  1. muszę to przygotować, bardzo zachęcająco to wygląda :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Big Milki były kiedyś moimi ulubionymi lodami, ale niestety, musiałam przejść na dietę bezmleczną i trochę o nich zapomniałam. Nie sądziłam, że są jeszcze w sprzedaży! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ale z lodami nie podawałam, muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie crumble zawsze z lodami, bo chyba lepszego sposobu jeszcze nie wymyślono!

    OdpowiedzUsuń