wtorek, 28 lipca 2015

Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami

Na pewno nie raz zdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota!





Składniki: 

Wykonanie

Ciasto francuskie (mrożone rozmrozić!) rozwinąć i pociąć na około 12-15 kwadratów. Wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić. 
Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach.
Posypać świeżymi malinami. 
Najlepiej od razu podawać.






                                                                        Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Letnie owoce
 

piątek, 24 lipca 2015

Puszyste ciasto z malinami i truskawkami

Latem sprawdzają się szybkie i proste przepisy na desery, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych. 



 
Składniki: 
  • 5 jajek, 
  • 200g masła, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  łyżka cukru waniliowego, 
  • 300g truskawek, 
  • 200g malin.
Wykonanie

Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm.
Owoce umyć, odsączyć, truskawki przepołowić i wymieszać z łyżką mąki. Rozłożyć równomiernie na cieście.
Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.






Źródło: Mała cukierenka

                                                                        Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Letnie owoce

 

środa, 22 lipca 2015

Mus czekoladowy z truskawkami

Sezon truskawkowy trzeba wykorzystać do samego końca! Dlatego zapraszam Was dziś na pyszny mus czekoladowy z dodatkiem świeżych truskawek. Mus jest delikatny, puszysty, po prostu wymarzony deser na letnie popołudnie:) Możecie oczywiście truskawki zastąpić innymi owocami, np. jagodami czy malinami.





Składniki:  
  • szklanka śmietanki 30%, 
  • 125g serka mascarpone, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1/2 łyżeczki kakao, 
  • 200g świeżych truskawek. 
Wykonanie

Czekoladę stopić na parze i przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Stale ubijając, dodawać po łyżce serka mascarpone. Następnie powoli dodawać przestudzoną, stopioną czekoladę oraz kakao. Krótko zmiksować. 
Mus nałożyć do miseczek, udekorować świeżymi truskawkami. Schłodzić. 
Podawać mocno schłodzony.






                                                                Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Letnie owoce
 

czwartek, 16 lipca 2015

Eton Mess z truskawkami i frużeliną jagodową

Deser jest tak prosty, że zastanawiałam się czy w ogóle publikować go na blogu:)) Wiem jednak, że to bardzo popularny deser, obecny na prawie wszystkich blogach. Moja wersja zawiera świeże truskawki oraz frużelinę jagodową, która nadała całości niepowtarzalnego smaku! 





 
Składniki:  
Wykonanie

Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. 
Nałożyć po dwie łyżki śmietanki na dnie pucharków, posypać pokruszoną bezą. Nałożyć łyżkę frużeliny z jagód. Ułożyć warstwę umytych, pokrojonych w ćwiartki truskawek. Nałożyć kolejną warstwę śmietanki, posypać pokruszoną bezą. Wyłożyć łyżkę frużeliny i pokrojone truskawki. 
Udekorować odrobiną śmietanki, truskawkami i pokruszoną bezą.
Podawać mocno schłodzone.






                                                            Smacznego:))

 

niedziela, 12 lipca 2015

Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt

Za oknami piękna pogoda, coraz większy upał i chęć na to, by jakoś się ochłodzić. Sprawdzonym pomysłem na ochłodę i orzeźwienie w upalne dni są lody. Oczywiście jeśli macie czas warto zrobić je samemu, zazwyczaj jednak sięgamy po gotowe lody ze sklepu. Ja zawsze mam problem, które wybrać:) 



Dziś chciałabym zaprezentować Wam najnowszą serię lodów Big Milk opartą na jogurcie naturalnym. Lody te znajdziemy w dwóch różnych trendy smakach- Big Milk Yogurt Strawberry, czyli lody jogurtowe z dodatkiem musu truskawkowego oraz Big Milk Yogurt Carmel, czyli lody jogurtowe z sosem karmelowym. Jak już wspominałam są przygotowane na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu są zdrowsze, lżejsze, mniej kaloryczne i mają aksamitną, puszystą teksturę. Zdecydowanie są mniej słodkie od tradycyjnych lodów np. śmietankowych i delikatnie kwaskowe. Jedna porcja lodów to zaledwie 110 kcal, dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby dbające o figurę i będące na diecie.
Mnie osobiście bardziej przypadł do gustu Big Milk Yogurt Strawberry, ponieważ jest mniej słodki od karmelowego i zdecydowanie wolę lody owocowe :)




Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wkomponować ich jako dodatek do deseru:) Dlatego przygotowałam owoce pod kruszonką, popularnie zwane Crumble. Jednak to nie taka typowa kruszonka jaką używam do drożdżówek, tylko o wiele zdrowsza wersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami!



Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt

 
 Składniki: 
  • 1/2szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich,
  • szklanka płatków owsianych,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 czubate łyżki ziaren słonecznika,
  • 150g masła,
  • 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody),
  • lody Big Milk Yogurt Strawberry.
Wykonanie


Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, dodać posiekane orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki. 
Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około 25 minut w temp. 180st. 
podawać od razu po upieczeniu z dodatkiem zimnych lodów pokrojonych w kostkę.








BigMilkYogurt #lato #radoscjestprosta #BigMilk  #BigMilkJoyIsSimple

* wpis sponsorowany

                                                                           Smacznego:))

sobota, 11 lipca 2015

Rolada z truskawkami

Podstawą dobrej rolady jest puszysty biszkopt, który da się ładnie zwinąć:) Udało mi się w końcu opracować doskonały przepis na taki biszkopt! Bardzo ważne jest również to, aby biszkopt zaraz po upieczeniu wyjąć na wilgotną ściereczkę a następnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :))





Biszkopt
  • 5 jajek, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.
Całe jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Krótko zmiksować. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temp. 170st. Po upieczeniu wyjąć ciasto na wilgotną ściereczkę i zrolować. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:  
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • śmietan-fix, 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 100g świeżych truskawek.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu oraz cukru pudru. Ciasto odwinąć i posmarować masą śmietanową. Na jednym brzegu ułożyć rząd truskawek, jedna przy drugiej. Można też utworzyć dwa rzędy truskawek, jeden obok drugiego. Delikatnie zrolować, udekorować odrobiną śmietanki, świeżymi truskawkami i miętą. Schłodzić.








                                                                       Smacznego:))
 

wtorek, 7 lipca 2015

Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą

Sezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami. Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:)





Kruche ciasto:  
  • 175g mąki pszennej, 
  • żółtko, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 130g masła lub margaryny, 
  • 35ml zimnej wody, 
  • szczypta soli, 
  • 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli
Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm. 
Wstawić do lodówki na 30 minut, następnie piec około 15-20 minut w temp. 170st. 
Ostudzić i posmarować kremem czekoladowym. 

Krem:  
Czekoladę stopić na parze, przestudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować. 
Rozsmarować na masie cukrowej. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki. 
Przechowywać w lodówce.









                                                                      Smacznego:))

 

środa, 1 lipca 2015

Pavlova z truskawkami

Bardzo często zostają mi niewykorzystane białka, które mrożę a później wykorzystuję np. do przygotowania takiego pysznego deseru:) Słodka beza, delikatna masa śmietanowa i świeże truskawki. Całość wspaniale współgra ze sobą zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Kaloryczne, ale warto się skusić:))




Beza:  
  • 5 białek, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soku z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę rozsmarować na papierze do pieczenia tworząc kształt koła. Piec około godziny w temp. 100st. Ostudzić.

Krem:  
  • 250ml śmietanki 30%, 
  • 125g serka mascarpone, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 300g świeżych truskawek.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone oraz nasiona wanilii. Miksować chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Masę rozsmarować na zimnej bezie. Ułożyć umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki. Od razu podawać.


 








                                                                      Smacznego:))