foremka 25x36cm
Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka mąki tortowej,
- szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę, stopniowo dodawać cukier. Do osobnej miseczki przesiać mąki wraz z
proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian żółtka i
przesianą mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
formy.
Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 250g masła,
- budyń waniliowy,
- 300g cukierków trufli w czekoladzie,
- 250g orzechów włoskich (użyłam Helio),
- 1/3 szklanki cukru.
Orzechy przełożyć do blendera i zmielić. 3/4 szklanki mleka zagotować, zalać orzechy, odstawić do ostygnięcia.
1/4 szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone cukierki, dokładnie wymieszać, aż masa stanie się gładka i jednolita. Ostudzić.
W
1/4 szkl. mleka rozrobić budyń wraz z żółtkami. Resztę mleka zagotować z
cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń. Gotować na małym
ogniu stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przykryć folią
spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Miękkie
masło utrzeć na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Następnie dodać rozpuszczone trufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu
odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać.
Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić.
Pianka:
- 5 białek,
- galaretka wiśniowa,
- 2/3 szklanki cukru,
- 50g startej mlecznej czekolady.
Galaretkę
rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną
pianę, stopniowo dodając cukier w trakcie ubijania. Dodać przestudzoną
galaretkę, krótko zmiksować. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta.
Schłodzić.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Smacznego:))
Obłędne ! Idealne na święta! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, o smaku już nawet staram się nie myśleć ;))))
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda cudownie, oj zjadłabym kawałęczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDopadło mnie przeziębienie i mam wielką ochotę na to ciacho, wygląda obłędnie :-) mogę prosić kawałek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Poproszę o kawałek :D
OdpowiedzUsuńWow pyszności
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie, patrząc na skład prawdziwie odświętne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :D
OdpowiedzUsuńEkstra to ciasto wygląda, tyle warstw i smaków które lubię.
OdpowiedzUsuńAle czy ktoś próbował?
OdpowiedzUsuńja zrobiłam,zajebisty smak polecam:)
OdpowiedzUsuńCzy ta masa ma być taka rzadka?
OdpowiedzUsuńNie, masa musi być gęsta, jak zwykły krem.
UsuńAle ta masa z białek to tak na surowo? To niebezpieczne, zwł. dla kobiet w ciąży i dzieci. Miałam dziś piec to ciasto ale się doczytałam tej końcówki i chyba nie zrobię. Czymś się to da zastąpić?
OdpowiedzUsuńTak, masa z białek na surowo. Ja używam wiejskich jajek z pewnego źródła więc ja nie widzę problemu. Jednak rzeczywiście nie polecam surowych jajek kobietom w ciąży. Można to zastąpić np. Śnieżką ubitą na mleku z dodatkiem galaretki.
UsuńProszę o podanie wymiaru blaszki
OdpowiedzUsuńblaszka 25x36 cm :)
UsuńZrobiłam i muszę powiedzieć, że lepiej wygląda jak smakuje, jak dla mnie to za słodkie, nic specjalnego!
OdpowiedzUsuńCzy piankę można zrobić ze Śnieżki i galaretki
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej :)
Usuń