Biszkopt:
- 4 jajka,
- budyń śmietankowy (40g),
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 30minut w temp. 180st.
Przestudzić i przekroić na dwie równe części.
Krem:
- 1 litr mleka 3,2%,
- 200g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
- budyń śmietankowy,
- kilka kropel aromatu śmietankowego,
- sok z cytryny.
3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W 
reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać 
na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z 
ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego 
przestygnięcia. 
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. 
Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. 
Ciasto
 nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. 
Przełożyć kremem. 
Ciasto wstawić do lodówki. 
Przed podaniem oprószyć 
cukrem pudrem. 
                                                              Smacznego:)
 
na takim lekkim biszkopcie smakuje doskonale :) uwielbiam kremówki!
OdpowiedzUsuńi ta duża ilość pysznego kremu, mniam
OdpowiedzUsuńpomysł z biszkoptem bardzo mi się podoba! pyszności bez zbędnej pracy - to lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że się Wam podoba;)
OdpowiedzUsuń