sobota, 19 października 2013

Szarlotka wyśmienita z bezą

Jesień zdecydowanie królują u nas jabłeczniki i szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita...






Ciasto:
5 żółtek, 
3 szklanki mąki pszennej, 
3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
1/2 szklanki cukru pudru, 
250g masła lub margaryny, 
kilka kropel aromatu śmietankowego.

 

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części. 
Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm. 
Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.


Dodatkowo:
1 i 1/2 kg jabłek, 
5 białek,
szklanka cukru, 
3 łyżki kisielu wiśniowego.

 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel. 
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto. 
Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta, wyłożyć ubitą pianę z białek. 
Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. 
Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.








Jeśli jednak nie macie czasu na pieczenie to zapraszam do TwojejCukierni.pl


                                 Smacznego:)

7 komentarzy: