Ciasto:
5 żółtek,
3 szklanki mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru pudru,
250g masła lub margaryny,
kilka kropel aromatu śmietankowego.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz kilka kropel aromatu śmietankowego. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm.
Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Dodatkowo:
1 i 1/2 kg jabłek,
5 białek,
szklanka cukru,
3 łyżki kisielu wiśniowego.
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto.
Rozłożyć rozwałkowaną 2 część ciasta,
wyłożyć ubitą pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.
Piec około 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.
Smacznego:)
Nasz babcia kiedyś taką szarlotkę robiła :) jest pyszna!!
OdpowiedzUsuńwww.domowe-wypieki.com
Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńZdjęcia mówią same za siebie,pyszna!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKlasyka zawsze pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Oj tak, klasyka ponad wszystko:):)
OdpowiedzUsuńpyszna :) uwielbiam wszelkie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja;) Choć kiedyś za nimi nie przepadałam, sama nie wiem dlaczego:)
OdpowiedzUsuń