sobota, 30 stycznia 2016

Kruche zawijane ciastka z dżemem

Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, a nie macie zbyt wiele czasu ani żadnych szczególnych składników, polecam te ciastka. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu a do tego naprawdę smaczne :)




 
Składniki: 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki, 
  • 2 żółtka + 2 białka, 
  • 2 łyżki śmietany 12%, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • słoik dowolnego dżemu (u mnie domowa konfitura z czarnej porzeczki).
Wykonanie:

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru, surowe żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło. Całość posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 0,5cm. Posmarować całe ciasto dżemem i wzdłuż dłuższego boku zrolować. Pociąć na 2-3 cm kawałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować lekko ubitym, ale lejącym  białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec około 15 minut w temp. 170st. Ostudzić i dopiero wtedy zdjąć z blachy.




Źródło: Obżarciuch 

                                                             Smacznego :))
 

wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto Kinder Pingui

W poszukiwaniu inspiracji i czegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać! 




foremka 24 x 24cm

 
Biszkopt: 
  • 5 jajek, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Białka oddzielić od żółtej i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, ubijając na wolnych obrotach, dodawać kolejno żółtka na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, olej i mleko, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem: 
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • laska wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Następnie dodać serek mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować.

Polewa:  
  • 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 
  • 50g masła, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • łyżeczka oleju.
Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej polewy, po czym ciasto schłodzić. Następnie polewę pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem ciasta i polać resztą polewy. Ciasto schłodzić.




Źródło: Arabeska waniliowa

                                                             Smacznego:))
 

czwartek, 21 stycznia 2016

Drugi etap konkursu Proste Historie

Nadszedł czas na drugi etap konkursu Proste Historie. Tym razem Waszym zadaniem będzie przygotowanie zupy, a mianowicie dwóch :)


https://www.facebook.com/714723168646307/app/467939593270340?_rdr=p


Oto zasady konkursu:

Bazując na produktach Proste Historie przygotujcie jedną zupę, ale w dwóch odsłonach. Eksperymentujcie ze smakami, dodatkami i przyprawami. Stwórzcie w ten sposób dwa różne przepisy i zgłoście je do konkursu. Wystarczy dodać zdjęcia wraz z przepisami do aplikacji dostępnej pod tym linkiem
Na koniec podzielcie się swoją historią i opowiedzcie dla kogo je przygotowaliście.

A oto nagrody...


https://www.facebook.com/714723168646307/app/467939593270340?_rdr=p


Nagroda główna:   1 x Multicooker marki Russel Hobbs

Nagrody dodatkowe:   4x Młynki elektryczne do soli i pieprzu marki Russel Hobbs

Nagroda internautów:  1 x Aura Mix & Go Pro marki Russel Hobbs


Życzę Powodzenia!!

wtorek, 19 stycznia 2016

Ciasto Tiramisu

Bardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba, ale nic to nie ujmowało ciastu w smaku :)





foremka 23x33 cm

Ciasto:  
  • 500g mąki pszennej, 
  • 100g zmielonych migdałów, 
  • 160g cukru, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżka kakao, 
  • 4 żółtka, 
  • 6 łyżek śmietany 12%. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać migdały, posiekane masło lub margarynę, surowe żółtka oraz śmietanę. Całość połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa tiramisu:  
  • 400ml śmietanki 30%, 
  • 500g serka mascarpone, 
  • 1/3 szklanki cukru pudru, 
  • 3 surowe żółtka, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 250ml naparu z kawy rozpuszczalnej Instant (użyłam Cykoriada z żeń-szeniem) , 
  • 5 łyżek likieru Amaretto, 
  • 230g podłużnych biszkoptów.
Kawę wymieszać z likierem Amaretto i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz serka mascarpone. Surowe żółtka (wcześniej obowiązkowo sparzyć całe jajka wrzątkiem!) ubić z cukrem na parze. W tym celu umieścić miskę z żółtkami i cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą (ok. 3/4 szklanki). Ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta.

Polewa:  
  • 150g czekolady, 
  • 4 łyżki mleka, 
  • łyżka likieru Amaretto, 
  • łyżka kakao.
Wszystko stopić na parze, Tężejącą polewą polać ciasto. Wstawić na całą noc do lodówki.






Źródło: Ola in the kitchen


                                                                       Smacznego:))
 

piątek, 15 stycznia 2016

Jabłecznik stracciatella

Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą. Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :)




foremka 23x33 cm
 
Ciasto: 
  • 130g mąki pszennej, 
  • 70g mąki ziemniaczanej,
  • jajko + 2 żółtka, 
  • 170g masła lub margaryny, 
  • 120g cukru. 
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa jabłkowa: 
  • 1,5 kg jabłek, 
  • 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda), 
  • 2 łyżki masła.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wraz z masłem do garnka i dusić około 15 minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie do gorącej masy wsypać sypkie galaretki, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę wylać na ciasto. Ostudzić.

Masa śmietanowa:  
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 250g jogurtu naturalnego, 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • 3 łyżeczki żelatyny, 
  • 100g mlecznej lub gorzkiej czekolady.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, następnie dodać serek i jogurt. Zmiksować krótko na gładką masę. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać i wlać do pozostałej śmietanki. Krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do masy i wymieszać. Gotową masę śmietanową wyłożyć na masę jabłkową.

Galaretka:  
  • 300ml soku pomarańczowego, 
  • czubata łyżeczka żelatyny.
Sok zagotować, zdjąć z ognia i dodać sproszkowaną żelatynę, dokładnie wymieszać i ostudzić. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić. 




Źródło: Pokochaj gotowanie

                                                                   Smacznego:))
 

czwartek, 14 stycznia 2016

Klopsiki w zalewie pomidorowej

Zwykłe mielone zalane ostro-słodką zalewą pomidorową z warzywami. Sprawdzą się na kolację, przystawkę i np. podczas spotkania ze znajomymi. Można je podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. 




Składniki:  
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny, 
  • sól, pieprz, 
  • jajko, 
  • ząbek czosnku, 
  • szczypta ostrej papryki, 
  • szczypta curry, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • czerwona papryka,
  • cebula, 
  • 4 ogórki konserwowe, 
  • szklanka wody, 
  • 3 łyżki octu, 
  • 3 łyżeczki cukru, 
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Wykonanie

Do mięsa dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem, papryką i curry. Dodać bułkę tartą. Wyrobić dokładnie mięso. Formować maleńkie klopsiki i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Do garnka wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.


                                                              Smacznego:))
 

niedziela, 10 stycznia 2016

Sernik czeski

Ostatnio serniki królują na blogu. Tym, którzy mają ich już dość obiecuję, że na razie to ostatni sernik, jaki w najbliższym czasie pojawi się na blogu :) Tym razem połączenie sernika z murzynkiem, niektórym znane jest to ciasto pod wdzięczną nazwą "Cielak" :) Obie te masy wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę pyszny duet! 




foremka 23x33 cm

Ciasto: 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka, 
  • szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki),
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej. 
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm.

Masa serowa:  
  • 600g białego sera, 
  • 135g masła lub margaryny, 
  • 4 jajka, 
  • 2/3 szklanki cukru,
  •  łyżka cukru waniliowego, 
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pomarańcza.
Ser utrzeć z miękkim masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać żółtka oddzielone od białek, krótko zmiksować. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę z całej pomarańczy zaś z połowy wycisnąć sok. Wraz z mąką i cukrem waniliowym dodać do masy serowej, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera, delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę wylać na ciasto. Piec około 45 w temp. 200st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.








Źródło: Arabeska waniliowa

                                                                    Smacznego:)) 
 

sobota, 9 stycznia 2016

Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku

Seromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. 



foremka 23x33cm


Masa makowa:  
  • 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), 
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  • 2 białka, 
  • kilka kropel aromatu migdałowego, 
  • 2 łyżki orzechów włoskich, 
  • 1/2 szklanki cukru.
Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm.

Masa serowa:  
  • 1,25kg białego sera, 
  • 5 jajek + 1 żółtko, 
  • 110g masła, 
  • 200g ugotowanych ziemniaków, 
  • 380g cukru (można dać mniej), 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 łyżki budyniu waniliowego, 
  • 1/2 pomarańczy.
Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty wycisnąć sok, po czym sok i skórkę dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową rozprowadzić na blasze. Na wierzchu w równych odstępach kłaść łyżką kulki masy makowej, delikatnie wciskając je w ser. Piec około godziny w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.








Źródło: Niebo na talerzu

                                                                    Smacznego:))

 

piątek, 8 stycznia 2016

Sernik na zimno potrójnie czekoladowy

Sernik, szczególnie na zimno, to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać do przygotowania sernika. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i gwarantuję, że wcale nie gorzej smakuje! 



tortownica o śr. 26cm

Masa I:  
  • 400g białego mielonego sera, 
  • 200g gorzkiej czekolady (u mnie Lindt o 70% zawartości kakao), 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 150g cukru pudru.
Czekoladę połamać na kawałki, wsypać do żaroodpornej miseczki i stopić na parze, czyli postawić miskę nad garnkiem ze szklanką gotującej się na małym ogniu wody i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić, mieszając od czasu do czasu. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru, po czym dodać ją do sera wraz z przestudzoną czekoladą. Dodać resztę cukru pudru. Zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby odrobinę dosłodzić masę. Wylać na dno tortownicy o śr. 26cm. Równomiernie rozsmarować i schłodzić.

Masa II: 
  • 400g białego mielonego sera, 
  • 200g mlecznej czekolady, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 60g cukru pudru, 
  • łyżka żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Mleczną czekoladę stopić tak samo jak gorzką i również ją przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Żelatynę zahartować 2 łyżkami ubitej śmietanki, po czym stale ubijając powoli wlewać zahartowaną żelatynę do pozostałej śmietany. Masę wraz ze stopioną czekoladą i resztą cukru pudru dodać do sera, dokładnie zmiksować. Wylać do formy na schłodzoną pierwszą masę serową. Ponownie wstawić do lodówki.

Masa III:  
  • 400g białego mielonego sera, 
  • 200g białej czekolady, 
  • 200ml śmietanki 30%, 
  • 60g cukru pudru, 
  • czubata łyżka żelatyny.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Czekoladę stopić w taki sam sposób, pamiętając jednak, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i lepiej zdjąć ją z kąpieli wodnej wcześniej niż pozostałe czekolady i mieszać tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ją przestudzić.
Śmietankę ubić z dodatkiem łyżki cukru pudru na sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.

Polewa:  
  • 150g mlecznej czekolady, 
  • łyżka oleju, 
  • 120ml śmietanki 30%.
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła. 


* Można sobie nieco ułatwić pracę i od razu ubić całe 600ml śmietanki, po czym podzielić je na 3 części. To samo można zrobić z żelatyną, przygotować ją od razu całą i jedynie podzielić na 2 części.








Źródło: Słodkie fantazje

                                                                         Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Ciasta Bez Pieczenia
 

niedziela, 3 stycznia 2016

Schab faszerowany pieczarkami

Oprócz kotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :)




 
Składniki:  
  • 1,5 kg schabu bez kości, 
  • 300g pieczarek, 
  • cebula, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • szczypta mielonego czosnku, 
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka oleju rzepakowego (użyłam Rapso).
Wykonanie

Schab umyć, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego boku, lecz nie do końca - tak, by można było rozłożyć mięso jak książkę. Oprószyć z obu stron obficie solą i pieprzem, owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Pieczarki o cebulę obrać, drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Doprawić do smaku sola i pieprzem, dodać ostrą paprykę, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, ocet jabłkowy oraz bułkę tartą. Wymieszać. Mięso rozłożyć wzdłuż jednego dłuższego brzegu rozłożyć farsz. Ciasno zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem. Owinąć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny w temp. 180st. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć folię.




                                                                          Smacznego:))
 

sobota, 2 stycznia 2016

Ciasto Maxi King bez pieczenia

Kochani życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 
Nowy Rok trzeba uczcić czymś wyjątkowym, oczywiście słodkim:) Proponuję pyszne ciasto bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo nie wymagające pieczenia. Jest co prawda dość słodkie, a co za tym idzie kaloryczne, ale taka okazja zdarza się tylko raz w roku:) 




foremka 24x27 cm
 
Składniki:  
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 350g masła, 
  • 300g mleka w proszku, 
  • 2 czubate łyżki cukru waniliowego, 
  • 400g herbatników, 
  • puszka masy krówkowej (400g) użyłam Helio, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 50g gorzkiej czekolady, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 150g orzeszków ziemnych w miodzie.
Wykonanie

Zwykłe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać na przemian zwykłe mleko i mleko w proszku. Na dnie blaszki o wym. 24x27cm rozłożyć warstwę ciastek, rozsmarować połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników. Schłodzić. Rozsmarować masę krówkową (można ją lekko podgrzać, by łatwiej dało się ją rozprowadzić). Wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Czekolady połamać na kawałki, połączyć z mlekiem i stopić na parze. Lekko przestudzić i polewą polać wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić ciasto na całą noc, by ciastka zmiękły.






Źródło: Arabeska Waniliowa

                                                    Smacznego:))